Segueix-nos a les xarxes socials:

La UE blinda la manipulació d'índexs com l'Euribor

Pretén evitar nous escàndols en la fixació dels valors de referència

Els països de la Unió Europea (UE) van adoptar ahir regles més dures per evitar la manipulació d'índexs de referència com el Líbor o l'Euribor després de l'escàndol de diversos bancs importants que van manipular els tipus d'interès interbancaris per influir artificialment en els preus dels derivats. Aquests índexs de referència són importants per a les persones amb hipoteques, però també s'usen per fixar el preu del petroli i el tipus de canvi de l'euro.

El reglament introduirà un codi de conducta legalment vinculant per als contribuents de dades que requereix l'ús de metodologies sòlides i dades suficients i fiables. En particular, exigeix l'ús de dades de referència de transaccions reals on sigui possible. Índexs considerats essencials quedaran subjectes a regles més estrictes i l'autoritat rellevant competent té el poder d'ordenar contribucions de dades de referència. El reglament no s'aplicarà a les provisions d'índexs de bancs centrals i, en certes circumstàncies, als de contrapartides centrals i autoritats públiques. Els administradors d'índexs de referència hauran de sol·licitar una autorització i quedaran subjectes a supervisió pel regulador del país en el qual estan ubicats, i si incompleixen les regles l'autoritat pot retirar o suspendre el permís. A més, els administradors hauran d'establir arranjaments de governança i controls adequats per evitar conflictes d'interès. L'Autoritat Europea de Valors i Mercats (ESMA, en anglès) coordinarà la supervisió dels administradors d'índexs de referència per part dels reguladors nacionals. Per a índexs de referència essencials s'establirà un col·legi de supervisors nacionals i l'ESMA.

El reglament estableix tres categories d'índexs. Els anomenats essencials o crítics afecten instruments financers i contractes per un valor mitjà d'almenys 500.000 milions d'euros i poden per tant afectar l'estabilitat dels mercats financers a tot Europa. Índexs d'almenys 400.000 milions d'euros poden també ser considerats crítics si tenen pocs o cap substitut adequat i si, en cas d'interrompre la seva publicació, generaria un efecte significatiu i advers sobre la integritat dels mercats, l'estabilitat financera, els consumidors, l'economia real o el finançament de llars i empreses. Els importants o significatius per la seva banda són els emprats com a referència per a instruments i contractes financers o per a la determinació del rendiment de fons d'inversió amb un valor mitjà de 50.000 milions d'euros sobre la base de tot el ventall de venciments o venciments d'índexs durant un període de sis mesos.

Prem per veure més contingut per a tu