16 de agost de 2016
16.08.2016
40 Años
40 Años

L'ocupació industrial bat el rècord des del 2011 però és lluny de la d'abans de la crisi

El sector secundari català dóna feina a 590.500 treballadors, el 26% menys que el 2008

16.08.2016 | 07:31

El sector industrial català ocupava 590.500 treballadors aquest segon trimestre, segons l'Enquesta de Població Activa (EPA). Tot i ser la xifra més alta d'empleats industrials dels últims cinc anys, aquest nombre encara està el 26,51% per sota de l'ocupació industrial que hi havia abans de la crisi.
La directora general d'Indústria de la Generalitat, Núria Betriu, creu que el desplegament del Pacte Nacional per a la Indústria aprovat al Parlament el 13 de juliol ajudarà Catalunya a liderar la quarta revolució industrial i digital del sud d'Europa.
Betriu, però, alerta que la recuperació d'aquesta ocupació serà progressiva perquè aquesta quarta revolució industrial no es caracteritza per ser un model de mà d'obra intensiva. Mentre que l'ocupació industrial encara està el 26% per sota de l'ocupació que hi havia abans de la crisi, el sector serveis ja gairebé ha recuperat tota l'ocupació perduda durant aquest últim llarg període d'una crisi que ha inclòs dues profundes recessions. Al sector terciari, tan sols li falta créixer en ocupació el 0,47%, uns 11.000 llocs de treball, per recuperar el cens laboral que hi havia en el primer trimestre del 2008.
Un cas a banda és el sector de la construcció, el més castigat per l'esclat de la bombolla immobiliària i que encara no s'ha recuperat de la patacada. Aquest segon trimestre la construcció registrava una ocupació que estava el 56,8% per sota del cens laboral que tenia el 2008.
Fonts del Departament d'Empresa i Coneixement matisen que una part significativa de l'ocupació que es relaciona al sector serveis són activitats que es circumscriuen en activitats relacionades amb la indústria, com poden ser els gabinets de professionals de l'enginyeria. El Govern "creu molt" en el Pacte Nacional per a la Indústria que el 13 de juliol va aprovar el Parlament, afirma Núria Betriu, directora general d'Indústria.
Per a Betriu, aquest pacte nacional ha de servir per llançar un paquet de mesures importants per consolidar la quarta revolució industrial que ve condicionada per la irrupció de la tecnologia digital.
Betriu reflexiona que aquesta quarta revolució industrial no es caracteritza per anar acompanyada d'un model laboral basat en mà d'obra intensiva, sinó que es tracta d'una activitat que necessita treballadors molt qualificats, amb una productivitat amb alt valor afegit.
Per a la directora general d'Indústria, aquestes exigències no han de ser vistes amb temor per part de Catalunya, sinó com una oportunitat per accelerar tot un conjunt d'instal·lacions i activitats que ja estan en marxa al país i que tenen un alt nivell d'activitat. Betriu es refereix als centres d'innovació, a les universitats, com a centres tecnològics a l'esperit emprenedor dels joves, que es tradueix amb un sector d'empreses start ups molt competitiu i reconegut arreu del món.
La formació professional serà una de les actuacions prioritàries del Pacte Nacional per a la Indústria i haurà de servir per incrementar el nombre de treballadors amb capacitats i habilitats suficients per cobrir la demanda exigent d'aquestes noves activitats empresarials que es generaran els propers anys.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook