Gas Natural Fenosa preveu reunir el dimecres 21 de setembre el seu consell d'administració amb la finalitat de reorganitzar aquest òrgan per donar entrada al fons nord-americà GIP i per situar al capdavant de la companyia el manresà Isidre Fainé, del consell del qual sortirà el president de la CEOE, Juan Rosell.

Fonts del sector van explicar a Efe que noms com Antoni Brufau, Demetrio Carceller i Juan Rosell sortiran del consell d'administració, mentre que hi entraran directius com Mario Armero i Josu Jon Imaz, que exerciran com a vicepresidents de la companyia en representació de GIP i Repsol, respectivament.

Aquest consell d'administració servirà per formalitzar el nou repartiment de forces en el si de la multinacional, controlada ara per un triumvirat format per La Caixa, a través de Criteria (24,43 %), per Repsol (20,08 %) i el fons Global Infraestructure Partners (20 %).

Dilluns d'aquesta setmana, Repsol i La Caixa, a través de Criteria, van tancar la venda del 20 % de Gas Natural Fenosa al fons nord-americà Global Infraestructure Partners (GIP) per un total de 3.802,6 milions d'euros.

Coincidint amb el tancament de l'operació, els tres actors van donar a conèixer un acord de govern corporatiu pel qual, dels 17 membres del consell de Gas Natural, 4 seran de CriteriaCaixa; 3, de Repsol; uns altres 3, de GIP, i la resta, independents, amb l'excepció del conseller delegat, que serà executiu. En virtut d'aquest acord, correspon elegir el president de Gas Natural a CriteriaCaixa, i el càrrec l'exercirà el president de la Fundació Bancària La Caixa, Isidre Fainé, segons les fonts consultades.

En l'última Junta General d'Accionistes de Gas Natural, celebrada a principi de maig, el president de Gas Natural, Salvador Gabarró, que té 80 anys, va admetre que ja era moment de deixar la presidència d'aquesta companyia, però va afegir que la decisió estava en mans del grup La Caixa.

Des d'aquell moment, el nom de Fainé va sonar amb força per exercir la presidència no executiva de Gas Natural, i el pacte a tres bandes entre Repsol, La Caixa i GIP va confirmar el relleu de la presidència, així com la continuïtat com a conseller delegat de Rafael Villaseca.

El consell d'administració previst per al dimecres 21 de setembre obrirà una nova etapa a Gas Natural Fenosa, atès que posa fi al pacte parasocial entre La Caixa i Repsol segellat l'any 2000.

A partir d'ara, els tres accionistes principals han segellat un acord de govern corporatiu pel qual determinades decisions es prendran per majoria reforçada de dos terços, com l'aprovació de plans estratègics, pressupostos o dividends, qüestions que normalment s'adopten per unanimitat.

Quant a la resta de membres del consell, en representació de Criteria entraran al consell Marcelino Armenter, director general de Criteria, i Alejandro García-Bragado, vicepresident d'aquest holding, mentre que sortirà, a més de Juan Rosell, president de la patronal CEOE, Heribert Padrol, president de la consultora Iplusf.

Per la banda de la petroliera Repsol, abandonaran el consell un històric com Antoni Brufau, president d'aquesta companyia, i l'empresari Demetrio Carceller, mentre que GIP incorporarà com a vicepresident Mario Armero, exdirectiu de General Electric a Espanya.