Segueix-nos a les xarxes socials:

Les comarques barcelonines copen el 84 % de la facturació de les empreses catalanes

?Un estudi de la Diputació revela que 8 de cada 10 empreses facturen menys d'un milió d'euros anualment, mentre que el 22 % el superen

Les empreses amb seu central a la demarcació de Barcelona copen el 83,8 % de la facturació empresarial catalana, és a dir, 266 dels 317 mil milions d'euros totals facturats, i aglutinen el 81,3 % dels ocupats en el sector empresarial a Catalunya, segons un informe de la Diputació.

El document, presentat ahir per la diputada de Promoció Econòmica i Ocupació de la Diputació de Barcelona, Sònia Recasens, analitza les característiques de les gairebé 90.000 firmes amb domicili fiscal a la demarcació de Barcelona, que representen 7 de cada 10 empreses catalanes, i té com a objectiu contribuir a millorar el coneixement de l'estructura empresarial barcelonina en una escala territorial pròxima.

«Estructura empresarial de la demarcació de Barcelona», de periodicitat anual, és el primer estudi d'aquestes característiques que s'elabora a Catalunya i es repartirà pels municipis per potenciar el teixit productiu i optimitzar el destí dels recursos públics i privats dedicats a incrementar la rendibilitat de les empreses. El document inclou dades del 2014 del Registre Mercantil de les dotze comarques de Barcelona, així com fitxes amb informació a escala comarcal, les principals magnituds del teixit empresarial en l'àmbit provincial i informació detallada dels sectors econòmics.

El document revela que 8 de cada 10 empreses facturen menys d'un milió d'euros anualment, mentre que el 22 % superen aquesta xifra, cosa que corrobora el paper protagonista de les pimes en el conjunt català, en què, malgrat la mida petita de les compa-nyies, la taxa d'emprenedoria arriba al 6,42 %, mentre que a la resta de l'estat se situa en el 5,7 %.

Per sectors, el químic i farmacèutic copa el 7,3 % del total de la facturació en aquesta demarcació, i lidera així aquesta llista, que aglutina 38 sectors empresarials, a la qual segueixen el comerç a l'engròs (6,5 %), els vehicles de motor i d'altres materials de transport (6 %), i els sectors energètic i agroalimentari, que aglutinen cadascun el 5,9 % del volum de negoci. Amb tot, el document constata que les empreses que més facturen no són les més rendibles ni les que donen feina a més persones, si bé revela que 10 sectors concentren la meitat d'ocupats, i lidera l'ocupació el sector serveis, que dóna feina al 10 % dels treballadors i que és seguit pel d'activitats professionals, científiques i tècniques, i el de l'hostaleria, que agrupen el 7 i el 6,5 % dels empleats, respectivament.

En canvi, des de la perspectiva dels beneficis, l'estudi certifica que els sectors amb més volum de negocis no són els més rendibles, ja que entre els que se situen al capdavant quant a la rendibilitat figuren el sector d'activitats financeres i assegurances, el de transport i l'energètic. També l'informe inclou un rànquing de les 250 empreses de la demarcació de Barcelona, cosa que inclou el 0,3 % de les societats mercantils amb seu central en aquesta àrea, del qual es desprèn que aquestes concentren el 45 % de la facturació de les empreses de la demarcació.

Prem per veure més contingut per a tu