Segons van confirmar fonts de l´emperesa aquest dijous a aquest diari, ICL ha posat sobre la taula un paquet de quatre mesures que, de forma combinada, podrien donar solució a l´abocament del runam extret a Sallent fins que no estigui enllestida la rampa de Cabanasses, prevista per d´aquí a uns 20 mesos. Ara bé, aquesta proposta aniria lligada inevitablement a la possibilitat de poder continuar abocant parcialment al Cogulló més enllà del 30 de juny, però només durant aquest període transitori.

Una de les mesures plantejades per no abocar tot el runam al Cogulló passa per millorar el triatge del mineral excavat abans d´extreure´l perquè generi el mínim de residu salí possible. També es proposa portar aigua de pous en desús de Sallent cap a la mina per dissoldre la sal fins a uns límits òptims per poder-la transportar després pel col·lector de salmorra; i finalment, una tercera alternativa passa per transportar part d´aquest mineral amb camions cap a l´abocador de Fusteret.

Aquestes mesures van lligades a les onze propostes que ara fa un any es van posar sobre la taula amb la redacció del Pla Director Urbanístic (PDU) de la Mineria, i en recullen alguns continguts, per bé que en la seva major part, aquelles propostes serien del tot inviables a dia d´avui.

A la reunió d´ahir a Sallent, Promineria va exposar les quatre mesures que l´empresa li hauria fet arribar prèviament. Segons el president de la plataforma, Esteve Pintó, «són vàlides» i explicava que aquesta combinació permetria abocar al Cogulló menys de la meitat del residu generat.