El govern central vol reforçar la lluita contra el blanqueig de capitals i, per això, planteja elevar les sancions previstes, garantir l'anonimat de les denúncies i exigir als comerços que vigilin les compres en efectiu d'estrangers superiors a 10.000 euros.

Així s'explica en un document que el ministeri d'Economia ha tret a consulta pública fins al 10 de juny i que pretén adaptar la llei espanyola a la directiva europea de maig del 2015. Tot i que la legislació espanyola ja recull la major part del que preveu la norma comunitària, cal adaptar certs articles, en particular pel que fa a la potestat sancionadora.

El govern vol actualitzar a l'alça el règim de sancions, «compatibilitzant els límits màxims previstos a la directiva europea», per la qual cosa vol millorar la detecció d'infraccions i potenciar els mecanismes de denúncia, i garantir la seva confidencialitat.

No és que s'hagi de produir una «modificació fonamental» en el règim de prevenció del blanqueig de capitals i en el finançament del terrorisme, sinó una millora del sistema punitiu que actuï de manera dissuasiva.

Pel que fa als pagaments en efectiu, en el cas dels no residents el límit continuarà sent de 15.000 euros, però els venedors hauran d'aplicar mesures de prevenció del blanqueig de capitals a partir de pagaments superiors a 10.000 euros. Per als residents, la limitació és en 2.500 euros.

A més d'endurir les sancions, el document preveu modificar el concepte de grup empresarial, de cara a alinear-lo amb el que disposa a Europa, i crear un registre de persones que es dediquin professionalment a la prestació de serveis a societats i estructures jurídiques sense personalitat.

També vol revisar el concepte de país tercer equivalent en matèria de prevenció, un concepte que «gairebé desapareix de la nova normativa europea i haurà de ser objecte d'una redefinició en la norma espanyola», i incorporar l'aplicació obligatòria de mesures de diligència reforçada en relació amb els països de la llista elaborada per la UE.

Un cop conclòs el període de consulta pública, el document passarà a audiència pública, previsiblement al setembre, per arribar per fi al Consell de Ministres.