La capital del Bages va tancar el tercer trimestre de l'any amb un total de 174 transaccions immobiliàries, nou menys que un trimestre abans i trenta-dues més que en el mateix període del 2016. Aquesta evolució en números absoluts suposa, en termes relatius, diferències del -4,9% i del +22,5, respectivament. Amb tot, respecte del moment àlgid del mercat immobiliari, el tercer trimestre de l'any 2006, quan a Manresa es van fer 460 transaccions immobiliàries, la caiguda ha estat del 62%, segons les dades fetes públiques aquesta setmana pel ministeri de Foment. El mercat, però, està creixent a Manresa des de fa tres anys, segons aquestes dades, i en aquest tercer trimestre ha més que doblat les 77 operacions signades en el tercer trimestre del 2014, l'últim any de la davallada immobiliària a Manresa.

En el conjunt dels principals municipis de la Catalunya central (amb més de 5.000 habitants), el nombre de transaccions ha crescut el 18% interanual, molt a prop de la mitjana catalana, que va ser del 19%, i superior a la mitjana estatal, que es va situar en el 16,7%. En termes intertrimestrals, la davallada ha estat del 12,4% al territori interior.

Increment també l'octubre

El nombre d'operacions de compravenda d'habitatges a Catalunya en el transcurs del mes d'octubre, el mes del referèndum i de la caiguda de diversos indicadors econòmics a Catalunya, va sumar 5.743 transaccions, cosa que suposa un increment del 12,4% en relació amb l'octubre de l'any passat, segons xifres facilitades ahir per l'Institut Nacional d'Estadística. Aquest augment del 12,4% se situa a la meitat de la mitjana de creixement de tot l'estat espanyol, el 25,7%, i és el percentatge més baix de totes les autonomies. La Comunitat de Madrid lidera les compravendes de l'octubre amb un increment del 50%.

Les xifres a Catalunya en aquest mes d'octubre són les millors registrades en aquest mes des de l'any 2007 quan en el màxim de la bombolla immobiliària les compravendes es van situar en 7.001 transaccions.

Durant aquest mes d'octubre, els pisos de segona mà van mantenir el màxim protagonisme en les operacions de transaccions a Catalunya i van arribar a suposar el 86% del total, amb un creixement del 8,95% en relació amb l'octubre del 2016. La compravenda de pisos nous va augmentar a l'octubre el 39,24% en taxa interanual.

Tot i aquest protagonisme dels pisos de segona mà en el conjunt de les transaccions de pisos, en les dades facilitades aquest mes d'octubre s'observa un creixement rellevant de les vendes dels pisos nous a totes les demarcacions. A les comarques de Barcelona van registrar l'octubre un total de 3.854 operacions de compravenda de pisos, el 10,3% més que l'octubre del 2016.