16 de desembre de 2017
16.12.2017
40 Años
40 Años

El Constitucional suspèn la Llei catalana del comerç

La norma obliga els establiments a tancar abans de les 21 h a l'hivern

16.12.2017 | 07:10
Ambient a Manresa pel Black Friday

El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs del Govern espanyol contra la Llei catalana de Comerços, Serveis i Fires, que entre altres disposicions obliga els comerços a tancar abans de les 21.00 hores a l'hivern, i l'ha suspesa provisionalment.

El Govern de Mariano Rajoy va recórrer al Tribunal Constitucional (TC) la nova llei de comerç catalana, aprovada pel Parlament el juliol. La norma preveu que els establiments comercials de Catalunya puguin obrir un màxim de 75 hores la setmana i hagin de tancar entre les 21.00 i les 06.00 hores d'octubre a maig i entre les 22.00 i les 07.00 hores de juny a setembre. En el seu recurs, l'executiu demanava l'anul·lació de diversos articles d'aquesta llei, entre ells els esmentats que limiten els horaris d'obertura i tancament.

A més, el recurs demanava la suspensió provisional de la llei mentre el Constitucional no resol el recurs. Per aquest motiu l'alt tribunal ha adoptat l'esmentada suspensió temporal, ja que la Constitució la imposa quan així ho demana el Govern en un recurs davant el TC.

La tramitació del recurs, d'altra banda, serà més lenta del que és habitual al TC: l'alt tribunal l'ha paralitzat fins que hi hagi un nou Govern. Ja ho ha fet en d'altres ocasions, perquè en ser el Govern central recurrent i, al mateix temps, recorregut –en ser ocupant temporal de la Generalitat per aplicació de l'article 155– considera que existeix un conflicte d'interessos.

El Constitucional ja ha explicat en altres recursos presentats pel Govern espanyol contra lleis catalanes que considera que, en haver ocupat l'Executiu de Mariano Rajoy les funcions de la Generalitat, no té sentit que actuï en els dos costats del procés al·legant contra el seu propi recurs.

Amb la finalitat d'evitar un eventual conflicte en la defensa dels interessos de l'Estat i de la Comunitat Autònoma de Catalunya, se suspèn el termini perquè el Govern de Catalunya pugui personar-se i formular al·legacions, mentre el Consell de Ministres (...) exerceixi les funcions i competències que corresponen al Consell de Govern de la Generalitat de Catalunya», ha dictaminat el TC.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook