L'Índex general de comerç minorista a Catalunya el mes d'abril ha registrat una caiguda de les vendes de l'1%, amb estacions de serveis incloses, en relació amb l'abril de l'any passat, que va coincidir amb la celebració de la Setmana Santa i amb la temporada alta del sector turístic, segons dades de l'institut d'estadística espanyol. En el conjunt de l'Estat, la facturació del petit comerç s'ha incrementat el 0,7% en relació amb l'abril del 2017, incloses les vendes de les estacions de servei. Sense les gasolineres, l'índex a l'abril ha pujat el 0,6%. Quant a l'ocupació del petit comerç, a Catalunya va créixer el 0,5% en taxa interanual, tres dècimes menys que l'augment de l'ocupació en el conjunt de l'Estat espanyol.

L'Institut Nacional d'Estadística (INE) informa que, per sectors, l'únic que registra un increment de les vendes en taxa anual és el de les estacions de servei, on l'increment de preus de les gasolines ha condicionat en part aquest augment dels ingressos.

Els altres sectors han tingut un comportament a la baixa, com són les botigues que venen equipament personal, amb un descens del 2,1% de les vendes, el parament de la llar, amb un retrocés de l'1,3%, i l'alimentació, amb un menys 0,2%. La resta de sectors registren una caiguda de les vendes del 0,9%.

L'índex general del comerç al detall sense estacions de servei i a preus corrents (sense tenir en compte la inflació) a l'abril a Catalunya ha registrat un increment del 0,5% en relació amb l'abril de l'any passat, segons càlculs de l'Idescat. Per tipus de producte, les botigues de queviures augmenten les vendes l'1,1% en taxa interanual i la resta de botigues un +0,2%.

L'índex general a Catalunya sense estacions de serveis i a preus constants , tenint en compte la inflació, ha caigut el 0,5%. En aquesta metodologia, que té en compte l'impacte de la inflació, les botigues d'alimentació han baixat vendes en l'1,2% i la resta de productes mostra un increment del 0,1%.

La diferència de les notes de premsa entre l'Idescat i l'INE és que l'institut estadística català dona prioritat a les xifres de l'índex general a preus corrents, sense tenir en compte la inflació i sense tenir en compte les vendes de les estacions de servei, mentre que l'INE té en compte la inflació en el seu càlcul, sota la denominació de sèrie original i, a més, prioritàriament inclou les estacions de serveis.

Aquestes diferències entre els dos instituts estadístics són purament formals i de prioritats d'imputs informatius que es destaquen en les respectives notes de premsa. La sèrie original de l'INE també s'inclou en la base de dades de l'Idescat sota la denominació de preus constants.

D'altra banda, la inflació anual de l'Índex de Preus del Consum (IPC) del maig s'ha enfilat fins al 2%, nou dècimes més que la taxa de l'abril que va ser de l'1,1%, segons l'indicador avançat de l'institut d'estadística espanyol. La forta pujada de la inflació aquest mes de maig s'explica per l'increment de les preus de les gasolines contràriament a la baixada que es va registrar al maig de l'any passat. L'altre factor que ha provocat l'esclafament de l'economia ha estat l'increment de la factura elèctrica. Una taxa del 2% d'inflació en l'economia espanyola no es veia des de l'abril de l'any passat quan l'IPC anual es va situar en el 2,6%. En relació amb l'evolució mensual, els preus al maig van pujar en nou dècimes en relació amb l'abril.