El Tribunal Europeu de Comptes exigeix a Espanya i a la Comissió Europea que facin un «control més estricte» del finançament europeu destinat a la construcció de l'AVE.

L'administrador sènior de l'auditor extern independent de la Unió Europea, Luc T'Joen, va assegurar ahir en declaracions a l'ACN que cal més «supervisió i control» per part de l'executiu europeu i dels estats que reben fons europeus sobre com s'utilitzen els diners per a la construcció de línies d'alta velocitat com l'espa-nyola.

El representant del Tribunal de Comptes va reconèixer que «es podria haver fet molt més» a l'hora de vigilar com es gasten els diners dels contribuïdors europeus en l'alta velocitat, sobretot pel que fa al «control dels costos», els «retards» en les construccions i «l'ús que es fa d'aquestes línies». A més, l'auditor apunta que les autoritats espanyoles han de «millorar» l'anàlisi prèvia sobre el cost-benefici d'aquestes construccions i la previsió del volum de passatgers dels trens.

En l'informe fet públic ahir es recull que la decisió de construir línies d'alta velocitat a Europa es basa «sovint» en «consideracions polítiques», i en general no es recorre a aquesta anàlisi per sustentar «una presa de decisions rendible». «Hem recomanat en el nostre informe que hi hagi un control més estricte i un paper més destacat de la Comissió», va explicar.