Les exportacions de mercaderies a Catalunya van augmentar el juliol el 4,2% interanual, xifra que va permetre arribar als 6.324 milions d'euros, i en l'acumulat entre gener i juliol les exportacions van créixer el 3,1% interanual, fins a arribar als 42.982 milions d'euros, segons les últimes dades del Govern central. Al seu torn, les importacions durant el mes de juliol es van incrementar el 16,8% interanual, fins als 8.042 milions d'euros, amb la qual cosa el saldo comercial de Catalunya va registrar aquest mes un dèficit de 1.717,8 milions d'euros.

Els principals sectors exportadors de Catalunya el juliol van ser els productes químics (27%), els béns d'equip (18,1%), els automòbils (14,6%) i l'alimentació, begudes i tabac (13,7%).

Respecte a les importacions, les principals contribucions positives del mes van provenir dels sectors de productes energètics, els automòbils, els productes químics i les manufactures de consum.

Per destins, les exportacions catalanes dirigides a la UE van incrementar el juliol el 0,9% respecte al mateix mes de l'any anterior, de les quals les destinades a la zona euro van ascendir el 3,5% i les dirigides a la resta de la UE es van reduir el 10,2%. Fora d'Europa, el ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme ha destacat «positivament» els augments de les xifres en països com la Unió dels Emirats Àrabs, Egipte, Corea del Sud, Algèria, el Perú, el Canadà, l'Índia i el Marroc, i «negativament» a Nigèria, l'Aràbia Saudita, els EUA, l'Argentina, el Japó, Singapur, Hong Kong i Xile.

Respecte a les dades d'exportacions de l'acumulat entre gener i juliol, les xifres suposen un nou rècord exportador en els últims 10 anys i mantenen Catalunya com la comunitat autònoma més exportadora, amb el 25,4% del total estatal. Les importacions durant aquest període van augmentar el 7,7% interanual, fins als 53.982 milions d'euros, amb la qual cosa el saldo comercial en el període gener-juliol del 2018 va arribar a un dèficit de 10.487 milions.

Els principals sectors exportadors de Catalunya en el període de gener a juliol van ser els productes químics (26,3%), els béns d'equip (17,4%), els automòbils (17,1%) i l'alimentació, begudes i tabac (12,6%). D'altra banda, els principals sectors importadors en l'acumulat de gener a juliol van ser els productes químics (22,2%) els béns d'equip (17,2%), els automòbils (16,4%) i les manufactures de consum (13,8%).

Per destins, les exportacions de Catalunya dirigides a la UE al gener-juliol del 2018 van avançar el 2,4% respecte al mateix període de l'any anterior, de les quals a la zona euro van pujar el 2,1%, i les destinades a la resta de la Unió Europea ho van fer en el 3,8%.

Destaca l'augment acumulat fins al juliol de les vendes a Portugal (6,4%), França (3,1%) i Alemanya (1,9%), mentre que van disminuir les dirigides a Itàlia (-2,7%) i el Regne Unit (-2,1%). A la resta d'Europa, les vendes a Turquia van créixer el 12,8%.