El Servei d'Ocupació de Catalunya ha destinat per a aquest 2018 21,8 milions d'euros per dur a terme accions a les comarques de la Catalunya Central per al foment de l'ocupació i contra l'atur. En total, més d'11.000 persones, en un territori amb 27.000 persones inscrites a les llistes de l'atur, s'hauran beneficiat de les polítiques actives d'ocupació de la Generalitat, segons va explicar ahir a Manresa la directora del SOC, Mercè Garau, en la presentació a Manresa dels programes previstos per a la Catalunya Central a càrrec del pressupost del 2018.

Segons les dades del SOC, a Orientació Professional s'han destinat 2,2 milions, que han tingut 2.200 beneficiaris; a Qualificació Professional, 5,3 milions, per a 4.431 beneficiaris; a foment de l'ocupació, 8,3 milions, per a 1.026 beneficiaris; a promoció de l'ocupació i desenvolupament econòmic local i foment de la contractació, 5,5 milions, per a 2.938 beneficiaris; per a gestió de la col·locació en el mercat de treball, 260.000 euros, per a 491 beneficiaris; i a foment de la mobilitat geogràfica, 108.000 euros, per a 13 beneficiaris. Les cinc oficines de treball de la Catalunya Central han fet enguany 117.180 atencions a persones, 32.070 entrevistes i 57.232 inscripcions i han ofert 2.110 llocs de treball.

Els col·lectius als quals s'adrecen les accions d'aquest 2018, finançades a càrrec dels pressupostos del 2017, són els joves d'entre 16 i 29 anys, les persones en situació de vulnerabilitat, els majors de 30 anys, els majors de 45, els aturats de llarga durada i les dones, en especial les víctimes de violència masclista, amb necessitats formatives i en situació d'atur de llarga durada.

Ahir, en la trobada que Garau va mantenir amb responsables de centres de formació, ajuntaments i entitats privades, entre d'altres, que col·laboren amb el SOC, Garau va explicar que el servei ha dissenyat programes «cada cop més centrats en la superació de les especials dificultats» amb què es troben els col·lectius als quals es destinen principalment els ajuts.

Segons el SOC, actualment hi ha al mercat de treball vacants de tot tipus de feina: per a llocs altament qualificats, per a qualificacions mitjanes i per a perfils sense qualificació. I en situació d'atur hi ha majoritàriament persones amb baixa qualificació, però també amb formació, i la cobertura de totes aquestes vacants, afirma el SOC, «sovint és difícil».

En conjunt, segons va explicar Garau, el SOC ha destinat enguany 408,7 milions d'euros dels pressupostos del 2018 per aplicar durant l'any 2019.

Garau també va explicar que enguany es prorroga l'acord signat l'any 2016 pel departament de Treball, Afers Socials i Famílies, amb UGT i CCOO, i les entitats municipalistes FMC i AMC mitjançant el qual les persones en atur contractades en el marc del programa Treball i Formació promogut pel SOC cobraran, com a mínim, mil euros mensuals. Treball i Formació és un programa adreçat a aturats que han exhaurit la prestació o el subsidi i que pretén capacitar les persones amb experiència laboral i formació.