La primera demanda col·lectiva impulsada a Alemanya contra el fabricant Volkswagen per l'escàndol de la manipulació d'emissions suma ja uns 300.000 usuaris d'automòbils amb motors dièsel, segons informacions del setmanari Der Spiegel.

D'acord amb aquesta publicació, fins al 28 de desembre s'havien registrat un total de 294.000 propietaris d'automòbils afectats pel fabricant alemany, xifra que es va incrementar amb noves incorporacions els tres dies següents. El 31 de desembre va expirar el termini per adherir-se a la demanda, prossegueix el setmanari, que es remet a les dades facilitades per un portaveu del departament de Justícia competent en aquest cas.

La iniciativa per a aquesta demanda, la primera d'aquestes característiques impulsada a Alemanya, es va formalitzar l'1 de novembre passat i va ser organitzada des de l'Associació de Consumidors, amb el suport del club d'automobilistes alemany ADAC, el més gran del país. El seu objectiu era establir si als afectats els assisteix el dret a una indemnització i si la companyia hauria d'assumir els danys ocasionats per la manipulació del software dels motors dièsel. En cas que la justícia dictamini que aquest és el cas, cor-respondrà als afectats exigir de manera individual una indemnització o bé arribar a un acord entre les parts.

El registre es va obrir el novembre i, a partir d'aleshores, cada eventual afectat va poder inscriure's en la llista sense cap cost ni la necessitat d'un advocat.