Les quatre grans elèctriques -Endesa, Iberdrola, Naturgy i EDP España- i Repsol, que entra en el grup després de l'adquisició de la comercialitzadora de gas i electricitat de Viesgo, hauran d'aportar el 92,8% del finançament per al bo social elèctric en 2019.

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), com a encarregada de determinar el percentatge que correspon aportar a cadascuna de les empreses després del canvi normatiu que es va produir després de les sentències del Tribunal Suprem entre 2015 i 2016, ha aprovat l'informe que determina el percentatge que han d'aportar les diferents empreses comercialitzadores d'electricitat per a finançar-lo en 2019.

Les sentències del Suprem van obligar així a anul·lar l'anterior sistema de finançament del bo social elèctric, segons el qual havia de ser assumit només d'una banda de les empreses del mercat elèctric.

El bo social elèctric reconeix el dret de determinats col·lectius, (pensionistes, persones amb discapacitat, perceptors de rendes mínimes o famílies nombroses, entre altres) a ser beneficiaris de descomptes del 25% o 40% en la seva factura mensual d'electricitat. En el cas dels consumidors en risc d'exclusió social, se subvenciona el 100% del seu rebut.

La normativa del bo social estableix que el seu finançament és a càrrec de totes les comercialitzadores elèctriques, per la qual cosa la CNMC ha calculat el percentatge assignat a les diferents companyies, que sumen un total de 254 societats i 20 grups de societats.

Així, aquest grup dels cinc grups amb major nombre de consumidors haurà d'assumir el 92,8% del finançament del bo social, mentre que el 7,2% restant correspondrà als altres grups i societats amb activitats de comercialització elèctrica.

ENDESA I IBERDROLA, ELS QUE MÉS HAURAN D'APORTAR.

Endesa, amb una cartera de més de 10,62 consumidors elèctrics, haurà d'aportar el 36,26% de l'import del bo social; mentre que Iberdrola, amb 10,14 milions de consumidors, finançarà el 34,62%, i Naturgy (4,63 milions de consumidors) el 15,82%. EDP Espanya (1,13 milions de consumidors) serà l'habitació major aportador al finançament del bo social elèctric, amb el 3,86%.

La gran novetat dins dels principals finançadors serà Repsol (656.883 consumidors), que haurà de posar el 3,86% de l'import al qual ascendeixi el bo social elèctric en 2019.

La companyia presidida per Antonio Brufau va entrar en aquest grup de principals comercialitzadors d'electricitat del país amb el tancament el mes de novembre passat de la compra de la comercialitzadora de Viesgo, que li permet comptar amb una important presència en sector minorista d'electricitat i gas a Espanya, amb una quota de mercat superior al 2% i més de 750.000 clients.

L'objectiu del grup, que desenvolupa aquesta activitat en electricitat i gas a través de la filial Repsol Electricitat i Gas, és aconseguir l'any 2025 una quota de mercat minorista d'electricitat i gas superior al 5% i 2,5 milions de clients.

UN COST PRÒXIM Als 200 MILIONS.

En 2017, el cost del finançament del bo social va ser de 194 milions d'euros. Durant aquest exercici, el 99% de l'import del seu finançament va ser per a consumidors que complien els requisits amb l'antic sistema (consumidors amb potència contractada inferior a 3 kW, pensionistes amb renda mínima, consumidors en atur i famílies nombroses, entre altres).

Mancant les dades definitives, la previsió del cost en 2018 és similar. En tot cas, durant l'any passat van conviure dos tipus de beneficiaris del bo social: els que complien els requisits de l'antic bo social i els que es van adherir al nou bo social.