Felip VI, el president del Govern, Pedro Sánchez, i el de la Generalitat, Quim Torra, van inaugurar junts ahir al matí el Mobile World Congress (MWC) a Barcelona, si bé el president català va evitar fotografiar-se amb ells davant del pavelló d'Espanya.

La visita inaugural a la fira de telefonia mòbil més gran del món va discórrer amb normalitat fins que Torra es va desmarcar del rei en la recta final del recorregut per no haver de posar amb ells a l'expositor patrocinat pel Govern espanyol. Quan totes les autoritats es dirigien per fer-se la foto, entre elles, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, Torra es va apartar de la comitiva.

Segons la versió de la Generalitat, aquesta foto no estava prevista, si bé el pavelló d'Espanya, el de Catalunya i el de la fundació Mobile World Capital Barcelona, que estan junts, sempre han format part del recorregut dels representants institucionals, com va ocórrer fa dos anys, quan el rei i el llavors president Carles Puigdemont van posar junts als tres punts. Torra i Colau ja van refusar diumenge a la nit participar en la salutació protocol·lari al cap de l'Estat al sopar del Mobile i ahir tampoc van rebrer el rei en arribar a la Fira de Barcelona, encara que el van saludar a l'interior. La manca de salutació al rei en la recepció per part de Torra i Colau va rebre crítiques tant per part del PSOE i del PP com de l'alcaldable de Barcelona Jordi Graupera.

Després de passar a continuació per l'estand d'Espanya, la comitiva del rei, ja sense Torra, es va adreçar a l'espai de la fundació Mobile World Capital Barcelona, sense visitar abans el de Catalu-nya, com estava programat inicialment. A l'expositor de la Generalitat sí que hi va anar més tard Torra per presentar davant els mitjans la primera ambulància connectada en tecnologia 5G.

La gran protagonista de l'edició d'aquest any del Mobile, que es clourà dijous, és la tecnologia 5G, que permet incrementar notablement la capacitat de les xarxes mòbils, i també destaquen els aparells equipats amb tres càmeres i els terminals plegables.

D'altra banda, l'aplicació App&Town Compagnon, desenvolupada per Mass Factory amb la col·laboració del Grup Sant Pere Claver i Ampans, rebrà avui el Premi Creu Roja a la Innovació Tecnològica en el marc del Mobile. L'app és un sistema per a persones amb discapacitat intel·lectual, física i sensorial o altres trastorns cognitius que guia de forma precisa i en monitoratge constant la persona usuària de l'aplicació des d'un centre de control. El jurat del premi destaca l'aprofitament de la tecnologia que App&Town Compagnon realitza per a fins humanitaris. A més, la Creu Roja posa en valor «la maduresa i adaptabilitat a diferents entorns de l'aplicació», que tot just acaba de celebrar el seu primer aniversari de funcionament amb més de 4.000 viatges assistits. L'app funciona a l'àmbit del sistema integrat de transport metropolità de l'ATM de l'Àrea de Barcelona, l'àrea metropolitana de Madrid, i a les ciutats canadenques de Laval i Longueil.