A la finca Colltor, l'elaboració del vi es combina amb el turisme rural. La propietat és en un punt privilegiat de Santa Maria d'Oló, en un petit turó a 600 metres sobre el nivell del mar, i des del qual, en un dia serè, es pot veure tant Montserrat com els cims nevats dels Pirineus.

I aquest punt, a poc més d'un quilòmetre del nucli urbà de Santa Maria d'Oló, va ser un indret tan idíl·lic que va captivar Mark Lavery -d'origen britànic i establert a Catalunya des de final dels anys 80-, que als anys 90 va comprar la propietat i amb molt de treball i esforç va restaurar la casa que «estava totalment en ruïnes», diu, i que ara és el seu habitatge però també s'ha convertit en un establiment de turisme rural, amb un total de tres habitacions, al qual cal afegir, a l'exterior, una iurta mongòlica i que, segons explica el mateix Lavery, és un «autèntic atractiu per als clients». La iurta, que és una tenda dels nòmades mongols i que té forma de cabana, està una mica apartada de la casa i està pensada per a parelles o famílies -s'hi poden allotjar fins a sis persones- i té també la seva pròpia zona per fer-hi barbacoes. A més, l'espai té una piscina, amb bones vistes i ideal per fer passar la calor durant els mesos d'estiu.

A banda del turisme, a la finca també elaboren vi, i malgrat que ja n'han sortit algunes anyades sota l'etiqueta de Vins Colltor, aquesta primavera serà el primer cop que els seus vins tenen el segell de la denominació d'origen Pla de Bages.

Lavery explica que ell fa la comercialització dels vins mentre que la seva dona, Arbell Lowther, és qui s'encarrega dels diferents treballs que al llarg de l'any es fan a la vinya i també del procés d'elaboració del vi, que es fa a la mateixa casa, en un celler de dimensions molt reduïdes i de forma molt artesanal. De fet, fins i tot l'embotellament i també l'etiquetatge es fa amb una màquina molt manual.

Tot i que fa relativament poc que es comercialitza el seu vi, a la finca ja fa anys que n'elaboren. Lavery relata que van començar a elaborar el seu propi vi com un «hobby», encara que els primers anys, diu, «vam patir molt per la sequera. Van ser uns anys molt durs». En aquest sentit assegura que no va ser fins al «2010 i 2011 quan vam començar a fer vins interessants». I poc després d'aquesta millora en la producció, el 2012, Lavery va haver de tancar la seva empresa de distribució de cerveses a Barcelona i va veure com una oportunitat dedicar-se a la producció de vi, ja amb la intenció de comercialitzar-lo, a la seva finca de Santa Maria d'Oló. I, finalment, l'any 2014 sortia el seu primer vi. Pel que fa a varietats, n'elaboren dues. Una és el syrah, que diu que s'ha adaptat molt bé a la zona i amb el qual fan un vi monovarietal. El seu altre vi és també un negre, en aquest cas un cupatge de merlot i cabernet sauvignon. En el futur, també preveu fer picapoll blanc i han plantat picapoll negre i mandó per poder fer alguns altres cupatges.

Destaca que són en una zona, la del Moianès, on es fa molta producció ecològica. Diu que «nosaltres ho som al 95%, perquè, malgrat no fer servir herbicides ni gairebé cap producte, no ens podem arriscar a perdre la producció perquè som molt petits». Tot i això, assegura que «si en un moment hi ha una proposta molt clara de la DO perquè tot el vi sigui ecològic, nosaltres estem disposats a fer-ho».

Actualment, a la finca tenen plantades un total de 5 hectàrees de vinya, encara que la seva intenció és d'anar-ne plantant més, tant aquest any com en els propers, i passar de les aproximadament 8.000 ampolles que han fet en l'última anyada a un màxim de 25.000 en els propers anys, encara que no concreta quan, ja que tot dependrà també de la producció dels ceps, alguns dels quals ara per ara són molt joves.