La Cambra de Comerç de Manresa inicia avui i fins al dia 8 el procés per designar el ple del qual haurà de sortir la nova presidència de l'ens, ja que l'actual, Pere Casals, al càrrec des del 2009, ja ha anunciat la seva decisió de no continuar atès que ja hi ha empresaris decidits a prendre-li el relleu, com és el cas de l'exregidora de l'Ajuntament de Manresa Sílvia Gratacós. En total, 9.132 persones físiques i jurídiques estan cridades a votar en sis epígrafs empresarials: construcció; comerç al detall; transport, emmagatzematge i comunicacions; mediació financera; activitats immobiliàries i lloguers; i serveis empresarials. En total, es posen a votació 12 membres del ple. 786 de les 9.132 podran votar en dos o més subsectors econòmics.

Aquestes seran les primeres eleccions a la Cambra (al conjunt de cambres catalanes, de fet), en una dècada, després que la renovació de càrrecs, prevista per al 2014, s'hagi ajornat per la indefinició legal en què sobreviuen aquestes entitats per la manca, d'una normativa autonòmica.

En aquests comicis, als quals són convocades totes les persones, físiques o jurídiques, nacionals o estrangeres, que exerceixin activitats comercials, industrials, de serveis o navilieres dins aquesta demarcació cameral, s'estrena un vot electrònic qüestionat per alguns candidats en altres cambres per les garanties antifrau que ofereix el sistema dissenyat per la Generalitat. El Govern va aprovar el juliol passat un decret que regeix el procés electoral, i que l'adapta a la nova composició del ple fixada per llei i que incorpora les vocalies en representació de les empreses que fan la major aportació voluntària. El decret introdueix el vot electrònic per a l'elecció dels vocals de sufragi dels electors, mesura amb què es busca fer més àgil el procés i fomentar el sufragi en uns comicis que històricament tenen una participació mínima. A les últimes celebrades a Manresa, el 2010, la participació va ser només de l'1,8%. En aquesta convocatòria, hi ha dues modalitats de vot: l'electrònic remot, que es podrà efectuar des de les 9.00 hores de demà fins a les 9.00 hores del dia 7, mitjançant ordinador i utilitzant un certificat electrònic; i el vot electrònic presencial, que es podrà fer als col·legis electorals (la mateixa Cambra de Manresa, en aquest cas) el 8 de maig, de 10 a 18.00 hores.

Fins al dia 8, la Cambra manresana escollirà 12 membres del total de 40 que componen el ple. Navingrat, Inoxforma, Planxisteria Industrial M. Vidal, Ausa Center, Sílvia Cubo, Difoprint, Casals Cardona Industrial, Maxion Wheels España, Masies d'Avinyó, SA de Recambios y Automoción, Supermercats Llobet, Tània Infante, Alvisan Expansión, Atenció Dental Manresa i Olga Huete ja tenen un lloc reservat al ple, atès que no hi va haver candidatures alternatives en els seus respectius grups empresarials. Aquestes formaran part, doncs, dels 27 espais atribuïts als diferents sectors empresarials. La dotzena restant se la disputaran a les urnes Cots i Claret, Obra Llar 2000 i Unihabit (2 membres), Carles Pons Viñeglas, Llibreria Sobrerroca (per la qual es presenta Sílvia Gratacós), Comercial Juanola i Llibres Parcir (3 membres), Juan Bravo Caballero, Construccions Somic i Mútua Manresana (2 membres), Corredoria d'Assegurances Santasusana i Mutua Manresana (1 membre), Construcciones y Servicios Arbi, Bolsa de la Vivienda, Mond Obert, Somic Transpark, Misify i Mútua Manresana (3 membres), i Carles Pons Viñeglas, Constructora d'Aro, SA de Ingeniería Larix, Arfe Servicios, Mond Obert, Endepro Software i Assessoria Integral Cubo Pons (1 membre).

La resta del ple, fins a 40 integrants, la completaran Esteve Pintó, Joan Vila, Maria Montserrat Pinyot i Mercè Torras (en representació de les associacions empresarials, bloc per al qual tampoc hi haurà eleccions) i nou representants d'entre les empreses que fan més aportacions econòmiques a l'ens. Del ple n'haurà de sortir el comitè executiu (que, segons el reglament intern de la Cambra, tindrà un màxim de 12 membres) i el president o presidenta.