La direcció de CaixaBank va pactar ahir amb els sindicats de l'entitat -a excepció de CCOO- un expedient de regulació d'ocupació (ERO) per a 2.023 empleats a tot l'Estat que es cobrirà amb sortides voluntàries i que tindrà un cost màxim per al banc de 890 milions d'euros.

Després de quatre mesos de negociacions, totes dues parts van signar ahir al migdia un acord que permetrà a CaixaBank ajustar la seva plantilla a territoris on havia detectat excedents de plantilla i guanyar en flexibilitat laboral.

El banc va detallar a la CNMV, el supervisor borsari, que el cost de 890 milions és el càlcul que fa l'entitat tenint en compte que la quota de l'ERO es cobreixi al complet, encara que al mateix temps CaixaBank comenta que, si hi hagués el 100% d'adhesions, obtindria un estalvi anual de 190 milions abans d'impostos.

Segons fonts sindicals, l'acord, signat per sindicats com SECB, UGT, SIB, FEC i CIC, i del qual s'ha desmarcat CCOO, el primer sindicat del banc, divideix els afectats en tres col·lectius. A les persones nascudes abans del 1961 i fins al 1965 que acceptin apuntar-se a l'ERO -l'anomenat col·lectiu A-, és a dir, als qui tenen 54 o més anys, se'ls abonarà el 57% del seu sou regulador -el fix amb alguns complements, sense incloure variables- fins als 63 anys, així com el corresponent conveni de la Seguretat Social fins a aquesta edat, i una prima d'entre 18.000 euros i 28.000 euros. Als nascuts el 1966 i 1967, que tenen 52 o 53 anys, s'abonarà el mateix percentatge del sou durant vuit anualitats i se'ls pagarà el conveni especial de la Seguretat Social fins als 63 anys, a l'hora que rebran una prima de 38.000 euros. De la seva banda, els voluntaris inclosos en el tercer col·lectiu, el C, és a dir, els menors de 52 anys que acceptin rescindir la seva relació laboral amb CaixaBank, rebran una indemnització de 45 dies per any treballat amb un mínim de 36 mesos i un màxim de 42, així com una prima d'entre 13.000 i 23.000 euros.

L'ERO contempla que les sortides siguin voluntàries, segons precisen tant fonts sindicals com del banc, si bé l'acord inclou la possibilitat de moure un empleat fins a un màxim de 75 quilòmetres per necessitats de la xarxa d'oficines, un aspecte que ha fet que CCOO es desmarqués de l'acord.

Aquest ERO no afecta les províncies de Barcelona i Terol, i tampoc als serveis centrals del banc, perquè CaixaBank considera que en aquests territoris o àrees no sobra personal. CaixaBank vol ajustar la plantilla a la resta d'Espanya, principalment a la comunitat de Madrid, a Andalusia o al País Valencià, que són les tres comunitats on aprecia més excedent de plantilla.

Un altre aspecte rellevant de l'acord, en aquest cas per a la clientela, és que el pacte preveu que les oficines convencionals del banc obriran 30 minuts més, de dilluns a divendres, de les 8.15 hores fins a les 14.30 hores, en comptes de fins a les 14 hores. No ha prosperat, finalment, la proposta de la direcció d'obrir aquestes oficines dimarts a la tarda, encara que sí que seguiran obrint dijous a la tarda entre els mesos d'octubre i abril.

En un comunicat, CaixaBank ressalta que l'acord laboral assolit li permetrà «impulsar l'especialització de la xarxa, la proximitat al client, la presència en l'àmbit rural i la transformació digital». L'acord sobre l'ERO implica també que s'incrementarà el nombre d'oficines Store i Business Bank fins a les 700, ampliables fins a les 750, que s'obriran progressivament fins al 2021 a tot Espanya.