El Consell Regulador de la DO Pla de Bages i el Centre d'Estudis del Bages, amb el suport de l'Ajuntament de Manresa i del Consell Comarcal del Bages, posen en marxa el projecte «Recuperem la memòria popular de la vinya i el vi», que pretén identificar el patrimoni vinculat a la vinya i el vi a la comarca i la recollida de testimonis per tal de conèixer, preservar i difondre'l. De moment ja s'hi han adherit 15 municipis bagencs, que han iniciat les primeres gestions. A partir d'ara es vol donar a conèixer la proposta i sumar més participacions del Bages i del Moianès, segons expliquen els promotors. De moment, les agrupacions de municipis Avinyó, Artés i Navàs; Sant Vicenç de Castellet, Castellbell i el Vilar, Monistrol de Montserrat i Castellgalí; Callús, Cardona i Sant Joan de Vilatorrada; Navarcles, Talamanca, Mura i el Pont de Vilomara i Rocafort han sol·licitat ajuts per al projecte a la Diptuació de Barcelona mitjançant la fitxa «Projectes culturals mancomunats». Manresa no es va poder acollir a aquests ajuts però enguany hi participa amb finançament propi.

Les primeres accions previstes consisteixen en crear una xarxa d'interlocutors de cada municipi, voluntaris o representants d'entitats o de l'Ajuntament, i amb les entitats impulsores, i identificar aquelles persones grans que estiguin o hagin estat relacionades amb el treball de la vinya i el vi i que puguin aportar un coneixement i un testimoni de qualitat.

Les entrevistes als testimonis proposats, la recerca i recollida d'informació i la generació de recursos i productes s'encarrega a l'Arada Creativitat Social, cooperativa experta en processos col·laboratius i participatius de recollida de testimonis de memòria en l'àmbit del treball al camp a la Catalunya Central.

Paral·lelament, el Centre d'Estudis del Bages farà un recull i inventari de tots els recursos patrimonials, culturals i de coneixement disponibles al Bages sobre el treball de la vinya i el vi. Per desenvolupar aquest projecte, el CEB ha demanat un ajut a l'institut Ramon Muntaner. El Centre d'Estudis del Bages, que té historiadors i antropòlegs entre els seus membres, també farà una tasca de suport i supervisió a la recerca. En aquesta fase, també es preveu seguir explicant el projecte perquè altres municipis s'hi puguin afegir.

En les properes fases es desenvoluparan els mitjans per tal que el coneixement adquirit pugui ser preservat com a patrimoni identitari compartit i utilitzat com a recurs cultural, pedagògic, turístic i de desenvolupament territorial.