L'agència de qualificació del deute Moody's ha alertat que la derogació de la reforma laboral i la de pensions poden provocar una rebaixa del ràting de l'Estat espanyol, que se situa en Baa1 amb perspectiva «estable».

En un informe publicat ahir, l'entitat d'avaluació de crèdit constata que Espanya ha reduït «molt» els desequilibris macroeconòmics. Amb tot, Moody's considera que la nota creditícia espanyola podria baixar si es produeix una «àmplia reversió de reformes» i s'alenteix la tendència de reducció de la ràtio de deute en relació al PIB. En canvi, la qualificació podria millorar si l'economia espanyola continua creixent a un ritme «robust», fins i tot davant d'una possible desacceleració de la zona de l'euro o si es tiren endavant «reformes estructurals» enfocades a la consolidació fiscal o a mantenir el creixement.

«Actualment, Espanya gaudeix d'una recuperació forta i rica en ocupació que ha reduït significativament molts dels grans desequilibris macroeconòmics del país, com ara un alt nivell d'atur, un deute elevat del sector privat i el dèficit extern», va dir Kathrin Muehlbronner, vicepresidenta de Moody's i responsable de l'informe.No obstant això, l'entitat veu reptes pel crèdit, com ara un mercat laboral segmentat i una baixa productivitat vinculada a la baixa capacitat d'innovació. Un altre desafiament és accelerar la reducció de l'elevada ràtio de deute públic, en el 97,1% del PIB.