Crida dels sindicats Unió de Pagesos (UP), JARC i Asaja per evitar ocupacions de granges com la que va protagonitzar un grup de joves animalistes en una explotació de vaques lleteres a Sant Antoni de Vilamajor (Vallès Oriental), el cap de setmana passat. Tant UP com JARC van reclamar ahir al Departament d'Interior que se sancioni l'entrada «il·legal» d'uns 160 activistes a l'explotació.

Segons els sindicats, aquestes accions poden suposar un risc per a la salut dels animals i alhora generen una situació d'indefensió per als treballadors de les instal·lacions.

Raquel Serrat, responsable del sector de boví del sindicat Unió de Pagesos, majoritari entre els pagesos i ramaders catalans, va acusar de «desconeixement» de la realitat als grups animalistes que entren a les granges per dur a terme accions reivindicatives a favor dels animals. Unió de Pagesos va exigir als departaments d'Interior i Agricultura i Ramaderia que apliquin «sancions exemplars» i que la policia identifiqui tots els activistes que accedeixin de forma no autoritzada a les granges.

Els activistes animalistes van denunciar que les vaques viuen en unes «condicions horribles» amb els vedells «sense aigua i separats». La presència dels Mossos d'Esquadra va facilitar que els activistes se n'anessin de la granja i posteriorment van penjar l'acció a les xarxes socials, on han generat una forta polèmica per la seva actitud.

La mateixa consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, va piular diumenge a Twitter que accedir sense permís a una explotació «sense les mesures de bioseguretat reglamentàries és un risc per a la sanitat animal i la salut pública». Segons Jordà, això posa en perill el benestar animal i va assegurar que davant el cas de Sant Pere de Vilamajor el departament «actuarà amb contundència».

Dimarts, també a Twitter, el GPS Grup de Pagesos S. va denunciar que el mateix grup d'activistes hauria robat un vedell en una altra granja i que van fer públic un vídeo on es pot veure l'acció a través de les xarxes socials. GPS va interpel·lar Interior, els Mossos i Agricultura perquè trobin solucions a aquesta situació.