20 de juliol de 2019
20.07.2019
Regió7

Foment denuncia l'ANC perquè aturi la seva campanya Consum Estratègic

La patronal ha acudit a l'Autoritat de la Competència i als jutjats per sol·licitar mesures cautelars

20.07.2019 | 00:05
Josep Sánchez Llibre, president de la patronal catalana Foment del Treball

La patronal Foment del Treball ha presentat una denúncia davant l'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) contra l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) per promoure el consum en empreses afins a l'independentisme, en considerar-la una «conducta anticompetitiva prohibida».

A més, la patronal ha interposat una petició de mesures cautelars davant el jutjat mercantil, prèvia a la presentació d'una demanda per competència deslleial, perquè l'ANC cessi de manera immediata aquesta activitat, elimini la web Consum Estratègic i deixi de fer declaracions que incitin al boicot de determinades empreses.

David Fernàndez, membre del secretariat nacional de l'ANC i que és el responsable de la iniciativa, nega que la campanya persegueixi un «boicot» a determinades empreses i assegura que el que busca és donar informació a la ciutadania per promoure un consum responsable i de proximitat. Fernàndez es va preguntar si, amb aquesta iniciativa, el que persegueix Foment del Treball és que els consumidors no estiguin ben informats.

Foment confia que l'adopció de mesures cautelars permetrà restablir «sense dilacions el normal funcionament» del mercat a Catalunya, «afectat des de fa mesos pels actes contraris a la lliure competència que realitza reiteradament i es proposa seguir realitzant l'ANC». En la seva denúncia, Foment planteja que l'estratègia de l'ANC de crear un registre d'empreses favorables a la independència i «compromeses amb l'economia de Catalunya» és una conducta anticompetitiva prohibida, ja que «és contrària a la bona fe, falseja la lliure competència al mercat i afecta l'interès públic».

«La il·legalitat de la conducta de l'ANC es manifesta per la gravetat, notorietat i importància qualitativa i quantitativa de les seves conseqüències reals i potencials per a la competència al mercat», sosté l'entitat .

Segons recorda Foment, l'ANC va iniciar el novembre del 2018 una campanya denominada Consum estratègic amb l'objectiu que particulars i empreses rescindissin els seus contractes de serveis amb les companyies que van traslladar la seva seu social fora de Catalunya a favor d'altres firmes compromeses amb la causa independentista.

La campanya «sembla que ha estat un èxit», assenyala Foment en la denúncia, ja que des de final del 2018 s'han registrat 148.000 canvis de contractes, sobretot de serveis de telefonia, electricitat, gas, assegurances i banca, segons dades de l'ANC.

El juny del 2019 es va iniciar la segona fase de la campanya Consum estratègic amb l'activació d'una pàgina web en la qual poden trobar-se empreses «compromeses» amb l'economia de Catalunya i la «construcció de la República catalana».

Segons la patronal que presideix Josep Sánchez Llibre, l'ANC «ha organitzat i desenvolupat una estratègia perfectament estudiada i feta pública amb l'objectiu de boicotejar determinades empreses fins a la seva expulsió del mercat i potenciar aquelles afins a les seves idees polítiques».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook