El sector de l'automoció va alertar ahir que la incertesa sobre el vehicle electrònic i les restriccions als cotxes de més edat en algunes ciutats impacta de manera negativa en la venda de vehicles i demana una política d'ajudes clara i una regulació homogènia a tot Espanya.

Aquestes preocupacions van centrar les intervencions dels principals representants del sector que van participat en el fòrum «Present i futur de l'Automòbil. Les veritats de l'automoció, avui», celebrat al Palau de Congressos de Barcelona i organitzat per la patronal catalana d'automoció Fecavem.

El president de Volkswagen Group Espanya Distribució, Francisco Pérez, va assegurar que els consumidors espanyols estan endarrerint la decisió de si han de canviar de cotxe a causa dels dubtes sobre les noves tecnologies, un nivell d'incertesa que, afirma, és més alt que en altres països d'Europa. «S'ha generat molt soroll i hi ha dubtes sobre quin cotxe comprar. I la situació política, a més, no ajuda», va remarcar. D'altra banda, el president de la patronal espanyola dels concessionaris, Faconauto, Gerardo Pérez, va criticar la política de la Comissió Europea en matèria d'electrificació del parc de vehicles perquè considera que va massa ràpid, amb el que acaba per «bloquejar» els ciutadans que volen comprar.

El vicepresident executiu de la patronal Anfac, Mario Armero, va destacar que l'impacte negatiu en les vendes el pateixen tots els països europeus, i fins i tot la Xina i els EUA, i demana que no es faci «alarmisme». Segons les dades d'Anfac, Espanya tancarà el 2019 amb unes vendes d'uns 1.200.000 vehicles, mentre que manté el seu potencial com a fabricant amb una previsió de 2.800.000 cotxes acoblats, fet que suposa el 4% menys que el 2018, una caiguda per sota de la que experimentaran els competidors europeus.

Armero demana també a l'administració una política clara i mantinguda en el temps d'ajudes al sector de l'automoció per incentivar la compra de vehicles. «No som negacionistes ni indiferents als problemes mediambientals, però tampoc no som l'únic focus d'emissions».