13 de octubre de 2019
13.10.2019
Regió7

Les abelles aporten més beneficis que els pesticides per a cultius com el de la colza

Un estudi revela rendiments i guanys més grans per als camps on hi ha una quantitat important de pol·linitzadors

13.10.2019 | 00:12

Per als productors europeus de colza, les abelles mel·líferes que brunzeixen al voltant dels camps poden superar els beneficis de l'ús de pesticides per combatre el dany causat per insectes, han establert investigadors franceses.

Un estudi desenvolupat durant quatre anys a França ha revelat rendiments i guanys més importants per als camps de colza on hi ha una gran quantitat d'insectes pol·linitzadors. Segons l'institut agrícola INRA i el Centre Nacional per a la Recerca Científica de França, aquest benefici es redueix en gran mesura mitjançant l'ús de pesticides que no eleven prou la productivitat per compensar-ne el cost.

Així, encara que més abelles i pesticides en aerosol augmenten els rendiments, els guanys poden ser superiors quan només es depèn de la pol·linització de les abelles, van dir els investigadors.

Les troballes s'uneixen al lament de productors de llavors oleaginoses per la prohibició de la Unió Europea de neonicotinoides, químics responsables de la mort d'abelles, el que al seu torn genera pèrdues de cultius. «Es poden aconseguir rendiments més grans augmentant els agroquímics o augmentant l'abundància d'abelles, però els rendiments econòmics dels cultius només van augmentar gràcies a les abelles», han dit els investigadors.

Per als camps de colza amb molts pol·linitzadors, els marges bruts de mitjana van ser el 15% més elevats que en les parcel·les que no en tenien, ha evidenciat l'estudi.

Els investigadors van analitzar gairebé 300 camps entre el 2013 i el 2016, i van trobar rendiments i marges bruts fins a 40% més alts on hi ha una gran quantitat de polinizadores.

Les llavors de la colza, cada vegada més freqüents als nostres paisatges, es trituren per produir oli de cuina i com a matèria primera per a biodièsel.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit