Només el 5,5% de les 10.179 empreses espanyoles que inverteixen en recerca i desenvolupament escullen la universitat com a proveïdor i encarreguen projectes d'R+D als centres d'ensenyament superior, segons un estudi elaborat per The Collider, el programa d'innovació de la fundació Mobile World Capital.

L'estudi fa servir dades del 2017 per assegurar que la transferència tecnològica, és a dir, el traspàs de coneixement entre universitats i empreses, es troba en una fase inicial a l'Estat.

En aquest sentit, el treball assenyala que, tot i que Espanya és el 12è país amb més producció científica del món amb 96.500 publicacions registrades el 2018, la inversió en investigació, desenvolupament i innovació (I+D+I) se situa en un 1,21% del PIB, lluny de l'1,43% del 2008, abans de la crisi econòmica.

Amb tot, el director de The Collider, Òscar Sala, es mostra «molt optimista» respecte al futur de la relació entre aquests dos mons. En una entrevista telefònica a l'ACN, demana a l'Estat, a les empreses i a les universitats que s'esforcin per «crear les condicions» per connectar la recerca i la seva aplicació en forma de negoci, tot recordant que Espanya té un dels ecosistemes emprenedors «més potents» d'Europa, amb Barcelona i Madrid com a cinquè i setè pol d'atracció de start-ups.

Per transformar el coneixement en valor de mercat, les corporacions han d'apostar per l'acadèmia com una de les vies per trobar nous negocis i resoldre problemes, apunta Sala.

Per al director de The Collider, ara mateix els científics i les empreses «parlen idiomes diferents» i «no entenen les oportunitats de les recerques i projectes».

Per aquest motiu, l'estudi proposa crear equips de científics, emprenedors i corporacions i unificar i sistematitzar el procés de transferència de tecnologia per afavorir la seva activitat i professionalitzar-la.

«Provocar converses entre científics i corporacions és el gran repte perquè cada grup treballa a la seva manera. No acabem de tenir un únic catàleg de projectes científics que pugui valorar la indústria», assenyala Sala.