La situació política es consolida com el primer problema que té actualment l'economia catalana, segons una enquesta elaborada pel Col·legi d'Economistes de Catalunya entre uns 2.000 col·legiats. Aquesta és l'opció més triada pels enquestats, concretament en el 63,8% de les respostes, fet que suposa 7,1 punts més que fa un any.

La situació política ja liderava la llista de principals problemes segons el parer dels consultats en l'enquesta feta l'any passat, però aquesta opció ha repuntat substancialment en l'enquesta de situació econòmica de tardor del Col·legi d'Economistes de Catalunya (CEC), els resultats de la qual es van presentar ahir.

Una altra dada interessant de l'enquesta és que el 45,5% dels economistes que hi han participat creu que l'economia catalana ha empitjorat en l'últim any, el 43% la veu igual i el 10,8% la veu millor, mentre que gairebé la meitat dels consultats (49%) creu que l'economia catalana empitjorarà en el quart trimestre de l'any.

L'enquesta es va canalitzar a través d'un qüestionari i es va fer entre el 3 d'octubre i el 8 de novembre, de manera que va coincidir en el temps amb les reaccions a la sentència del Tribunal Suprem sobre el procés.

El responsable tècnic de l'enquesta, Xavier Segura, assegura que els incidents que es van produir en protesta per la decisió del Suprem «probablement» van influir en l'augment de l'elecció de la situació política com a principal problema de l'economia catalana.

En tot cas, el degà d'aquest col·legi professional, Anton Gasol, va voler deixar clar que quan un col·legiat identifica la situació política com a problema es dona una «confluència d'interessos», és a dir, que pot ser que consideri que la política és un problema per a l'economia catalana tant perquè és independentista com pel contrari, per exemple. La situació política va començar a aparèixer en aquest sondeig com a primer focus de preocupació per als economistes l'octubre del 2017 i va aconseguir el màxim resultat de la sèrie històrica el febrer del 2018.

Quan es pregunta en l'enquesta quins són els tres principals problemes de l'economia catalana, el segon més triat és el dèficit fiscal (49,7%), tot i que cau 2,9 punts percentuals respecte de l'any passat.

La tercera opció més triada són les deficiències d'infraestructures i comunicacions, amb el 36,3% de les respostes.