El departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha finalitzat aquests dies els tractaments aeris per al control de la processionària ( Thaumetopoea pityocampa), la coneguda eruga que s'alimenta de les fulles dels pins. Aquest 2019 s'ha actuat en unes 17.500 hectàrees de 49 municipis d'11 comarques, principalment al Prepirineu i al Pirineu, però també a les comarques de Tarragona. La mortalitat de les erugues de processionària en aquelles zones on el departament ha aplicat tractament és superior al 80%. Així ho mostra un estudi de seguiment dels treballs efectuats que valora la seva efectivitat i argumenta que en les zones no tractades la mortalitat és inferior al 20%.

El tractament més efectiu per combatre la processionària en l'àmbit forestal és l'aeri, que s'aplica a la tardor, en els primers estadis de desenvolupament de les erugues. A escala local encara es poden aplicar altres tipus de tractaments de control, però sempre amb productes i tècniques autoritzats. Tot i que continua la tendència a disminuir de les afectacions importants per processionària, Agricultura ha mantingut les inversions en tractaments aeris de control de plagues forestals. Des del departament destaquen que la persistència i el manteniment d'aquests tractaments de control contribueixen al fet que la gravetat de les afectacions disminueixi, tot i que les perspectives no són gaire favorables en l'actual escenari de canvi climàtic.

Contribuir a l'equilibri natural

També cal tenir en compte que l'objectiu d'aquests treballs no és erradicar aquest organisme sinó contribuir a l'equilibri natural de les seves poblacions a les pinedes. Aquesta plaga, a més d'originar urticària i trastorns al·lèrgics, ocasiona importants perjudicis a les economies locals com ara el turisme rural, la ramaderia o el sector forestal.

El producte que s'utilitza és biològic ( Bacillus thuringiensis kurstaki), compatible amb l'agricultura ecològica i no classificat com a tòxic ni com a perillós per al medi ambient ni per als organismes aquàtics. El mateix estudi de seguiment dels tractaments mostra, a més, que la persistència d'aquest producte biològic desapareix abans de les tres setmanes.