El president del PPC, Alejandro Fernández, ha anunciat aquest dimecres que el grup portarà la llei de regulació de les rendes dels lloguers al Tribunal Constitucional (TC). Durant el debat final al Parlament de la proposició de llei, el popular s'ha compromès en defensar els propietaris catalans en creure que no es pot garantir el dret a l'habitatge convertint els propietaris en els "enemics".

Al seu torn, la diputada de Cs Noemí de la Calle ha recordat que el Consell de Garanties Estatutàries (CGE) ja va concloure que el Parlament no té competències per legislar bona part del que contempla la proposició de llei. Tant Cs com el PSC han alertat que la iniciativa no té "recorregut", busca la confrontació amb l'Estat i "rèdits electorals".

De la Calle ha assegurat que als promotors de la llei no els interessa solucionar les problemàtiques sobre l'accés a l'habitatge sinó que volen generar confrontació. Ha argumentat que JxCat i ERC no fan la feina que podrien fer amb les actuals competències i ha demanat més polítiques d'habitatge. "No troben altres fórmules amb solucions dins les competències? Doncs n'hi ha moltes", ha assegurat la diputada de la formació liberal. Ciutadans ha presentat esmenes a la proposició de llei perquè s'eliminin tots aquells punts que el CGE ha dictaminat que són inconstitucionals i perquè la Generalitat impulsi majors polítiques emmarcades en la llei d'habitatge de Catalunya.

Des del PSC-Units, Rosa Maria Ibarra ha lamentat que la proposició hagi arribat al ple en lectura única, ha dit que no s'ha buscat prou consens i que s'ha ofert un espectacle "patètic" entre JxCat i ERC. "Saben que la llei no tindrà recorregut. La majoria d'articles són anticonstitucionals i antiestatutaris", ha assenyalat. Finalment ha constatat que es busca "atiar" a la confrontació per buscar un "rendiment electoral".

Fernández (PPC) ha dit que els impulsors de la proposició "desitgen" que el PPC la porti al TC. "Alguns ens ho han dit en privat", ha afirmat. Ha apuntat que no es pot ajudar a famílies desafavorides "fent la vida impossible" als propietaris. "Sense propietat privada no hi ha democràcia", ha alertat.

Celebren l'entesa 'in extremis'

La diputada de JxCat Glòria Freixa ha defensat que la negociació de la iniciativa s'hagi allargat "fins al final" perquè la formació de Puigdemont necessitava trobar una "solució justa". Freixa ha dit que s'ha aconseguit que persones que tenen uns "ingressos determinats" no se'ls apliquin les limitacions de la llei. "No és perquè es puguin fer rics, el que intentem és que no passi com en altres ciutats europees que veient la inseguretat jurídica els propietaris decideixen vendre, o no comprar. Llavors tot passa pels grans fons", ha explicat. També ha afegit que s'ha assegurat que els propietaris facin reformes i es renovi el parc d'habitatges si volen incrementar el preu.

Susana Segovia (CatECP) ha celebrat el suport "ampli" i "transversal" aconseguit i ha dit que, malgrat els canvis introduïts, es manté l'objectiu inicial de la norma. Segovia ha dit que la llei servirà per "aturar els abusos i els augments desorbitats".

Maria Sirvent (CUP) ha dit que el d'aquest dimecres és un "acord de mínims" i que es defensarà des de les institucions i des del carrer. També ha carregat contra el PP per defensar el petit propietari. "No facin trampes. Si volen defensar les agències de la propietat immobiliària, els especuladors i que milers de famílies vagin al carrer expliqui-ho però no parli de protecció al petit propietari", ha apuntat.

Finalment, el diputat republicà José Rodríguez ha emplaçat Cs, PSC i PPC a no "amagar-se" darrera conflictes competencials per no respondre a una emergència social que "no pot esperar més".

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha intervingut al ple per celebrar que aquest dimecres és un dia "històric" per la garantia del dret a l'habitatge. Capella ha dit que es diu "prou" a increments dels lloguers entre el 20 i el 40% per obtenir-ne rendiment econòmic. "Posem límits a l'especulació del mercat de lloguer. No podem parlar de cohesió social sinó posem límits al mercat", ha assegurat. "No confrontem, donem solucions", ha dit en al·lusió a Cs i PSC.