L'economia catalana es va enfonsar el 21,3% interanual durant el segon trimestre com a conseqüència de la covid-19 i el 16,9% respecte als primers tres mesos de l'any, segons va informar ahir l'Idescat. La intensa davallada del PIB s'explica per l'evolució negativa de la demanda interna, en un 19,7%, en tots els components, excepte el consum de les administracions públiques, que va créixer el 5,3%; mentre que les exportacions totals van retrocedir el 37,3% interanual i les importacions ho van fer el 33,6%. Aquestes xifres empitjoren les estimacions que va fer aquest organisme el 31 de juliol passat, que va preveure una caiguda del 20,1% respecte al mateix període de l'any passat i un 15,6% intertrimestral.

L'evolució interanual de l'economia catalana durant el segon trimestre situa el PIB català vuit dècimes per sobre de la mitjana espanyola, per ara xifrada en un -22,1%; i 9,6 punts per sota de la mitjana dels països europeus (-11,7%). Pel que fa les dades intertrimestrals, l'economia catalana és del -16,9% i se situa 1,6 punts per sobre de la taxa espanyola, que l'avanç situava en el -18,5%. Respecte a la mitjana europea, la taxa també es troba per sota, concretament el -14,1%.

D'altra banda, la demanda interna va caure el 19,7% amb una evolució molt dispar entre els diferents sectors. El consum de les administracions públiques va pujar el 5,3% el segon trimestre, mentre que la davallada en el consum de les llars va ser del 26,3% per la paralització de les compres no essencials des que l'estat d'alarma va entrar en vigor.

La intensa reducció de les vendes del comerç al detall es va poder corregir el juny, ja que la millora de la situació sanitària va permetre alleugerir les restriccions a la mobilitat i un retorn progressiu a l'activitat econòmica. La formació bruta de capital presenta una taxa interanual del 22,7%. Per components, aquesta caiguda és més destacada en la construcció, que ho va fer el 26,2%, que en la inversió en béns d'equipament, que va ser del -22,2%.

Quant a les exportacions, van presentar un retrocés del 37,7%. Les de béns i serveis han caigut el 26,1% per la frenada en la indústria i el comerç industrial. El consum d'estrangers al territori va registrar una davallada de fins al 95,8% pel tancament de fronteres, respecte als mateixos mesos del 2019. A més a més, amb el final de l'estat d'alarma s'han mantingut les restriccions als viatges no imprescindibles a la UE des de tercers països.

El descens en les importacions, d'altra banda, s'explica per la disminució de les importacions de béns i serveis (-30,2%) i del consum dels residents a l'estranger (-88,7%).