L'hemeroteca de les xarxes socials m'ha recordat aquesta setmana que fa un any, en la columna d'opinió d'aquest mateix diari, es va publicar un article meu que parlava del canvi climàtic i el teixit empresarial. En aquest article feia referència a les mesures que el teixit empresarial prenia davant l'emergència climàtica i ja apuntava a l'adaptació dels horaris a les circumstàncies climatològiques, les mesures de millora d'eficiència energètica o la reducció de l'empremta de carboni. Segurament no ha plogut gaire durant un any, però sí que prou per veure com aquesta adaptació d'horaris ha canviat per altres motius. Els canvis venien motivats per factors ambientals i, aquest any, molts canvis es produiran per factors sanitaris.

Aquesta setmana s'ha aprovat el Reial Decret Llei que regula el treball a distància. Des del mes de març, molts de nosaltres hem après a treballar de forma diferent. Escoltàvem ja notícies del famós teletreball, però ho teníem molt associat a grans corporacions, sobretot multinacionals de serveis. Poc ens imaginàvem que ho posaríem en pràctica en poques hores, com a mesura per no aturar les nostres activitats. Tot i que els primers dies ho vam fer d'una forma improvisada i segons les nostres capacitats, sovint tecnològiques. Aquí podria encetar un discurs per reclamar, una vegada més, la millora d'infraestructures, però avui no és el tema que voldria tractar.

Amb l'aprovació d'aquest Reial Decret, s'obre un nou escenari per a la negociació col·lectiva i les regles amb les quals ens acostumarem a treballar. Més enllà de la durada de la pandèmia, aquesta nova fórmula de treball ens aportarà també beneficis. Una millora de la conciliació de la vida laboral i personal de les persones treballadores, que ens aportarà una millora també a la productivitat empresarial.

Sempre faig referència als equips de treball de les empreses i la importància de la retenció del talent per a les nostres empreses. Amb el teletreball podrem també oferir als nostres equips una motivació més. Ajudarem, sens dubte, a l'estalvi de costos energètics, evitarem desplaçaments, millorarem així l'empremta de carboni i ajudarem a reduir l'impacte ambiental.

Com acostumo a fer sempre que surten noves normatives, i precisament en aquesta situació sanitària extraordinària, he pogut escoltar moltes opinions del teixit empresarial i, passades les primeres incerteses, coincidim en la viabilitat d'aquesta nova forma de treballar, i d'incorporar-la en la mesura que sigui possible. Una empresària del sector immobiliari m'explicava com ha començat, en un sector en què semblava impossible, a aplicar aquest teletreball i l'èxit d'aquesta nova fórmula, que ha arribat per quedar-se.

Una regulació acurada sobre aquest tema ens ajudarà també a ser més competitius i ens ha d'ajudar a reforçar el teixit de pimes, ara més que mai.