Metalparts ha comunicat als treballadors que inicia un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERTO) per acomiadar més del 60% de la plantilla de la planta d'Abrera, que es dedica a l'estampació per al sector de l'automoció, segons va informar ahir CCOO en un comunicat. El sindicat ha demanat la retirada de l'expedient, que veuen injustificat ja que creuen que respon a una estratègia del propietari, el Grup Doga, que «pretén deslocalitzar part de la producció d'Abrera a la fàbrica que té a Navarra2. La part de feina que es traslladaria fora, segons el sindicat, és la que s'encarrega de donar servei a clients fora del grup.

CCOO també lamenta que a banda de la pèrdua de la feina de més de meitat dels empleats no es plantegi «cap proposta de viabilitat per a les persones que continuïn a l'empresa» i assegura a la direcció que no acceptarà «mesures traumàtiques».

Faurecia es mobilitza

Un centenar de treballadors de l'empresa Faurecia es van concentrar ahir davant de la planta d'Abrera en la primera de les mobilitzacions previstes en contra de l'ERO que ha presentat la companyia, que afecta 160 dels 308 treballadors. La concentració va començar a les 10, una hora abans de l'inici d'una reunió del període de consultes de l'expedient. Els representants dels treballadors, micròfon en mà, van deixar clar que lluitaran fins «on calgui» per minimitzar l'impacte dels acomiadaments perquè «ningú es creu que sobrin 160 treballadors». També negociaran un pla de baixes incentivades per evitar acomiadaments traumàtics i unes indemnitzacions justes per als que hagin de marxar.

La protesta d'ahir va tenir el suport de treballadors de Nissan i Seat, principals clients de Faurecia, i d'operaris d'empreses veïnes del polígon industrial Sant Armengol d'Abrera. A la concentració també s'hi va acostar l'alcalde d'Abrera, Jesús Naharro, que va mostrar «tot el seu suport a la plantilla i a les seves famílies» i es va oferir a ajudar en tot el que calgui durant les negociacions amb l'empresa, cedint, si cal, espais municipals. «Faurecia és molt important per a Abrera i el seu entorn i farem el que calgui per ajudar a crear treball i futur», va afegir l'alcalde.

El comitè d'empresa de Faurecia ha denunciat que la «inacció de la direcció» els ha fet arribar a la situació actual, han perdut la concessió del Seat León i s'ha prescindit de la planta de pintura que es va cremar l'any passat. Una incapacitat a l'hora de gestionar l'empresa que els ha portat a un carreró sense sortida. «Coneixem la situació de l'empresa, però també tenim clar qui en són els responsables», van denunciar durant els parlaments.

Seguint amb el calendari de mobilitzacions, el comitè d'empresa va convocar una marxa lenta de vehicles per a demà que tindrà sortida i arribada a la planta d'Abrera i que passarà pel polígon de Ca n'Amat on hi ha Seat. Des del comitè recorden que es guarden la possibilitat de convocar en qualsevol moment vagues parcials o una d'indefinida si l'actitud de l'empresa no varia durant les negociacions.