El grup alemany Vorwerk, fabricant del robot de cuina Thermomix, porta aquest dimarts a judici la cadena de supermercats germànica Lidl per vulnerar presumptament la seva patent a importar i comercialitzar a Espanya un electrodomèstic similar, el Monsieur Cuisine Connect, que s'ha convertit en un èxit de vendes.

El judici, que se celebrarà al Jutjat Mercantil número 5 de Barcelona, a la Ciutat de la Justícia, començarà aquest dimarts amb la previsió que es prolongui fins dijous.

La causa sorgeix de la demanda que el grup Vorwerk & Co Interholding GMBH, titular de la patent 'màquina de cuina', més coneguda com a Thermomix, va posar contra Lidl en considerar que plagiava el seu robot de cuina amb el producte Monsieur Cuisine Connect, que va comercialitzar a Espanya sota la marca SilverCrest.

A diferència de la Thermomix de Vorwek, el preu de la qual supera els 1.000 euros, la de Lidl va sortir al mercat per un valor gairebé tres vegades menor -uns 360 euros-, però amb especificacions semblants, cosa que ha fet que s'esgotessin les seves existències en poques hores cada vegada que s'ha posat en venda.

En el procés, el grup alemany al·lega que Lidl ha violat la seva patent i exigeix una indemnització de danys i perjudicis del 10% sobre l'import brut de la xifra de vendes dels productes presumptament infractors.

Lidl nega que el seu robot de cuina infringeixi la patent de la Thermomix, i demana al jutjat que declari la nul·litat de la patent de Vorwerk per «falta de novetat, d'activitat inventiva i per addició de matèria» a través d'una altra demanda encreuada.

La sessió començarà amb les pericials de validesa de la patent, mentre que dimecres es preveuen les proves de les infraccions i, dijous, les conclusions.