Unió de Pagesos lamenta la «inacció» del Govern davant el «col·lapse» en què es troben els sectors ramaders a Catalunya i adverteix del «risc» que moltes explotacions hagin de plegar per manca de viabilitat, amb «el conseqüent despoblament a les zones rurals». Els responsables dels sectors ramaders del sindicat han denunciat «una gran falta d´inversió i un grau molt alt d´incompliment d´actuacions pendents des de fa mesos de l´Administració catalana».

Fonts d´Unió de Pagesos han assenyalat que estan en espera d´un gran nombre d´actuacions i normatives i ho atribueixen «a un Govern aturat, en part a causa del clima preelectoral que viu el país, i també per les circumstàncies derivades de la pandèmia». Un dels problemes per als quals Unió de Pagesos reclama una solució és la modificació del Decret d´ordenació de les explotacions ramaderes, amb mancances i contradiccions.

Des del sindicat assenyalen que, tot i que Agricultura ha estat d´acord amb algunes de les seves demandes, «la ineficàcia d´aquesta normativa no permet desencallar qüestions com és ara la limitació de les explotacions lleteres a 300 vaques en producció -per aconseguir un model d´explotació familiar i sostenible-, la definició de noves distàncies entre granges dels sectors de l´aviram i del porcí i la protecció de granges de mares per assegurar una producció porcina sostenible», entre d´altres. L´organització remarca que els sectors ramaders «s´han adaptat i s´han esforçat» per complir el nou decret de fertilització del sòl i de les dejeccions ramaderes, però «Agricultura no està facilitant les eines ni la informació necessàries per poder-ho dur a terme».