L'economia espanyola va caure l'11% el 2020 a conseqüència de l'impacte sobre l'activitat de la covid-19, la contracció anual més gran de la sèrie estadística que posa fi a sis anys consecutius de creixement, encara que en el quart trimestre el PIB va aconseguir continuar creixent malgrat la tercera onada de la pandèmia.

D'acord amb l'avanç de comptabilitat nacional publicat ahir per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), la demanda nacional (consum i inversió) és responsable de 9 dels 11 punts de la contracció, en un any en què el confinament sever del segon trimestre ha marcat negativament tot l'exercici. La contribució negativa de la demanda externa (exportacions i importacions) va ser de 1,9 punts.

En el conjunt del 2020, el producte interior brut (PIB) a preus corrents es va situar en 1.119.976 milions d'euros, el 10% inferior al del 2019. L'ús de l'economia, mesurat en termes d'hores treballades, va caure el 6,3%, mentre que els llocs de treball van disminuir el 5,4% interanual, fet que suposa una destrucció d'1.009.000 ocupacions equivalents a temps complet en un any.

La caiguda de l'economia el 2020 queda per sota de la prevista pel Govern (11,2%), fet que ha valorat la vicepresidenta tercera, Nadia Calviño, que va considerar que les dades reflecteixen que l'economia continua recuperant-se en forma de «V asimètrica», després d'un any molt difícil.

El quart trimestre, el PIB va avançar el 0,4% respecte al trimestre anterior, malgrat les previsions que auguraven una lleugera recaiguda. «Cap analista esperava aquest creixement intertrimestral. A poc a poc es veu que els organismes internacionals i nacionals van convergint cap a les previsions del Govern i fins i tot sent dades negatives la realitat ha millorat les previsions», va dir Calviño. Amb tot, aquest 0,4% suposa una moderació significativa respecte al creixement del 16,4% del tercer trimestre, que és imputable a les noves restriccions administratives per fer front a la tercera onada no només a Espanya sinó també als països als quals exporta.

El quart trimestre la demanda interna va sumar un punt percentual al creixement, mentre que la demanda externa en va restar 0,6. Dins d'aquesta demanda ha estat el consum el que ha sostingut l'economia, amb un avanç del 2,5% del consum de les llars i del 4% per a la despesa en consum de les Administracions públiques.