Segons l'Índex Nacional d'Estadística (INE), publicat ahir, la taxa anual de l'IPC augmenta a totes les comunitats autònomes al gener respecte al desembre. A Catalunya la variació anual se situa en el 0,4%. Però el major increment es produeix a Madrid, amb una pujada d'1,2 punts, i la comunitat on menys puja la taxa anual és Canàries, amb un augment de tres dècimes. En el conjunt de l'Estat, els preus han augmentat el 0,5% al gener respecte al mateix mes de l'any anterior.

A Catalunya, el major augment mensual de preus es produeix en l'àmbit de l'habitatge (3,9%), seguit per l'alimentació (0,9%), les begudes alcohòliques i el tabac (0,6%) i les comunicacions (0,5%). Per contra, la caiguda de preus més acusada es produeix en el sector del vestit i calçat (-15,4%), seguit de l'oci i la cultura (-0,5%) i el parament (-0,1 %). En termes interanuals, tots els grups presenten augments, excepte l'ensenyament (-4,1%), el transport (-3,6%) i les comunicacions (-3,5%). En aquest cas, les pujades més grans es produeixen en l'habitatge (2,5%), l'alimentació (2,1%) i el vestit i el calçat (1,1%).

Al conjunt de l'Estat, el sector de l'habitatge és el que més arrossega a l'alça la inflació, amb un increment interanual del 3,2%, tres punts superior al del mes anterior, per l'encariment de l'electricitat i, en menor mesura, del gas, que es va abaratir un any abans. Darrere seu, els aliments i begudes no alcohòliques han incrementat els preus l'1,7%, sis dècimes més que al desembre, per l'encariment dels llegums i hortalisses, i el menor abaratiment de les fruites. També, per la puja de preus del grup dels refrescos i sucs, superior a la de fa un any, cosa que reflecteix l'alça de l'IVA en les begudes ensucrades des de l'1 de gener. La pujada d'impostos en les assegurances ha tingut un impacte d'una dècima en la taxa interanual de l'IPC. També hi ha influït l'oci i la cultura, amb un puja del 0,1%, davant de la caiguda de gairebé dos punts de desembre, perquè els paquets turístics es van abaratir menys que fa un any.