Tres de cada deu contractes d’electricitat de tarifa regulada o PVPC pagaran «una mica més» per la llum aquest 2021 que el 2018, mentre que set de cada deu veuran compensada l’alça de l’electricitat en el mercat majorista amb les mesures del Govern, va dir ahir el president del Govern, Pedro Sánchez.

Sánchez, durant la seva compareixença per fer balanç de l’any, va assegurar, no obstant això, que l’Executiu està complint el seu compromís que la factura de la llum sigui de mitjana la mateixa que en 2018, descomptada la inflació.

El president de l’executiu va afirmar que el compromís del Govern d’Espanya s’ha complert en mitjana «i aquí estan les dades d’Eurostat», que és l’indicador que utilitzarà el Govern per mesurar el seu compromís.

En aquesta estadística es contempla tant a les llars amb tarifa regulada com als que estan al mercat lliure, encara que l’estadística de preus elèctrics de tots els països de la UE corresponent al segon semestre de 2021 no està previst que es publiqui fins a abril de 2022 (actualment només es coneix la del primer semestre).

Sánchez en la seva va dir que si es miren els components de la factura elèctrica (cost de l’energia, peatges, càrrecs i impostos), el cost de l’energia en aquest 2021 s’ha doblegat respecte a 2018. Va explicar que per pal·liar aquest impacte el Govern ha reduït els impostos i els costos fixos de la factura, a fi de complir amb el compromís que els ciutadans paguin de mitjana el mateix que el 2018, descomptada la inflació. El president va dir que la factura de la llum de 2021 serà de mitjana d’entorn de 613 euros i sense les mesures que ha posat l’Executiu ascendiria a 696 euros, és a dir seria 84 euros més cara.

Sánchez va subratllar l’esforç que suposen aquestes mesures per a les arques públiques, i va recordar que les que ja es venen aplicant han suposat uns 4.000 milions d’euros i la seva extensió als quatre primers mesos de 2022 2.000 milions d’euros més.