La marxa lenta d'un grup de transportistes de la Catalunya Central ha dificultat aquest matí el trànsit a la C-55. Una trentena de camions han sortit a les 11 hores del polígon industrial de Bufalvent de Manresa amb l'objectiu d'arribar a la Zona Franca de Barcelona per protestar contra l'elevat preu del carburant que, asseguren, fa "inviable" la seva feina.

La marxa s'ha dirigit a la C-55, on al voltant de les 11:30 hores s'ha generat fins a cinc quilòmetres de cues, a l'alçada de Sant Vicenç de Castellet. Segons el portaveu del grup, Carlos Domínguez, l'acció ha continuat fins a Martorell. Un cop allà, el grup de camioners s'ha desplaçat per l'A-2 cap a la Zona Franca. A les 13 hores, l'autopista s'ha congestionat i s'han format cues de fins a 4,5 quilòmetres. El transportista apunta que la marxa respon a l'aturada d'autònoms i pimes convocada a nivell nacional per la Plataforma per la Defensa del Sector del Transport de Mercaderies per Carretera.

Els transportistes denuncien que se senten "menyspreats" pel govern de l'Estat, que no els reconeix com a interlocutors, i insten Pedro Sánchez a prendre mesures com ja han fet altres països de la Unió Europea com, per exemple, França. "No podem esperar fins el dia 29, la situació és insostenible. Ara som nosaltres, però aviat serà tota la societat, assegura un d'ells, Josep German. Els transportistes han fet sonar els clàxons durant la protesta, que ha provocat cues a la C-55 i l'aplaudiment de diversos espontanis al seu pas per Castellgalí.

Fins fa mig any, un camioner es gastava 600 euros per anar de Catalunya a Bilbao, al País Basc. Ara, amb l'escalada del preu del gasoil, el mateix trajecte li costa 1.100. "És inviable", comenta un d'ells, Miquel Àngel Ruiz. Per això, aquest dilluns s'ha sumat a una de les marxes lentes que s'han fet a diversos punts del país.

Asseguren que la situació els és "insostenible" i alguns, fins i tot, es plantegen plegar si s'allarga. Per aquest motiu, reclamen al govern espanyol que prengui mesures per pal·liar la situació com ja han fet altres països de la Unió Europea com és el cas de França. En aquest sentit, lamenten "el menyspreu" del govern espanyol i la seva inacció. "Sortim a queixar-nos i ens estan menyspreant, hi ha llocs que ens envien la Guàrdia Civil contra gent que està protestant pacíficament. Això és normal?", lamenta un dels transportistes, Vicenç Castanyer.

No és la primera mobilització que camioners autònoms que treballen a la Catalunya Central duen a terme en aquests últims dies. Dijous van tallar en dues ocasions la C-25 en el marc d'uns piquets informatius que van deixar cues de fins a sis quilòmetres. Divendres van aturar el trànsit a la C-55 també dues vegades, fet que va provocar retencions de vuit quilòmetres.

Centenars de transportistes marxen des de Barcelona

A Barcelona, centenars de transportistes marxen aquest matí des de la Zona Franca en direcció cap a la Ronda Litoral i de Dalt. Els vehicles donaran la volta per les dues rondes ocupant només un carril. A partir de les deu del matí, les tractores dels camions s'han començat a concentrar per, a les onze, començar la marxa en direcció la Ronda Litoral en direcció Besòs. L'acció causa fins a vuit quilòmetres de retencions a la B-10, a Nus Trinitat.

Aquesta marxa lenta arriba després que la setmana passada alguns piquets es concentressin als accessos de Mercabarna, que juntament amb la impossibilitat que arribessin alguns productes va causar un descens del 38% en l'entrada de peix, com per exemple el procedent de Galícia, i d'un 20% de fruita, especialment la que havia d'arribar des d'Andalusia.

Llarga filera de camions a la Zona Franca per participar a la marxa lenta per les rondes per protestar contra l'escalada de preus Jordi Bataller

Paral·lelament, per a aquest dimecres hi ha diverses mobilitzacions convocades per sindicats i associacions d'autònoms i consumidors, entre d'altres. Serà el dia previ al Consell Europeu que ha d'abordar com contenir els preus de l'energia. Mentrestant, les patronals agroalimentàries i de gran consum xifraven, divendres de la setmana passada, en 600 milions d'euros les pèrdues causades per la vaga en els sectors primaris, industrial i de distribució alimentària des del seu inici i alertaven que es posaven en perill 100.000 llocs de treball.

La protesta del dia 23 de març també comptarà amb el suport del sector del taxi, també afectat per l'escalada del cost dels carburants. En el seu cas, preveuen iniciar una marxa lenta des de l'aeroport en direcció al Parlament de Catalunya per denunciar una situació que qualifiquen d'"insostenible" i exigir una revisió urgent de tarifes o ajudes per al sector.

Concretament, assenyalen que la inflació se situa en nivells rècord propers al 8% i apunten que el combustible ja ha pujat un 35% en l'últim any, una situació que suposa uns costos afegits de 3.000 euros anuals.