Sant Fruitós de Bages és el poble convidat a la quarantena edició de la fira ExpoBages de Manresa. És la quarta vegada que el certamen incorpora aquesta figura, un aparador per a la població convidada per donar-se a conèixer i una mostra que reforça el caràcter comarcal de l’ExpoBages. En l’edició anterior, la del 2019, el municipi convidat va ser Sant Joan de Vilatorrada; el 2018, Súria, i Sant Vicenç de Castellet va ser el primer a participar-hi, el 2017.

Amb aquesta invitació, el municipi té l’oportunitat de «mostrar tot el seu patrimoni turístic, paisatgístic, cultural, econòmic i associatiu», asseguren responsables de l’àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament.

L’estand de Sant Fruitós de Bages està situat davant de les galeries del Passeig a tocar de Crist Rei. S’hi ha habilitat una construcció de fusta que imita un dels elements turístics de la població, que caldrà descobrir quin és. En cinc metres més d’estand, es podran veure imatges del patrimoni del municipi. Hi haurà informació sobre el monestir de Sant Benet de Bages, una joia del romànic català que es va fundat el segle X, el mas de Sant Iscle i la seva església romànica, el Bosquet, la Sagrera, el Cobert de la Màquina de Batre, les pintures rupestres, el Museu de la Vinya i el Vi, els camins de la Séquia, les festes i les tradicions que caracteritzen el poble bagenc.

Demà i diumenge al migdia, a partir de les 12 h, entre el Passeig, el carrer Guimerà i Crist Rei, es podrà degustar un tastet d’arròs, a càrrec a la Colla de Cuiners de l’Arròs, una pinzellada de la celebració santfruitosenca més emblemàtica, la Festa de l’Arròs, declarada d’interès turístic el 1995 per la Generalitat de Catalunya i d’origen medieval.

Tant demà com diumenge, a l’estand santfruitosenc es mostrarà l’Exprés d’Orient, un tren turístic que permet retrocedir en el temps, i alhora es podrà degustar un vermut, una xocolata o bé una copa de vi.

I a la plaça de Crist Rei, un cotxe clàssic permetrà situar-se al Ral·li de Cotxes Clàssics de Carreres que tindrà lloc al municipi el dia 27 d’agost.

Demà a la tarda, l’estand acollirà diversos tallers de l’entitat dansaire Som Riu d’Or, els membres de la qual ensenyaran a lligar espardenyes, crear bastons, fer el salt de la creu i un mocador.

Els gegants de Sant Fruitós, Sala i Ricardis també seran presents a l’ExpoBages, demà d’11 a 12 h, i de 12 a 13 h l’entitat Batukada Shango animarà els visitants amb la seva música.