El Bages va tancar el mes de maig amb un total de 77.998 afiliacions a la Seguretat Social, el que suposa el 0,4% més que el mes anterior. Aquest percentatge, quatre dècimes per sota de la mitjana catalana, manté el Bages entre les comarques grans (amb almenys 40.000 afiliacions totals) amb el menor ritme de creixement de l’afiliació intermensual, juntament amb el Vallès Occidental, Osona, el Baix Llobregat i el Vallès Oriental. En termes interanuals, l’afiliació va créixer a la comarca el 3,6%, un increment que també és a la cua de les comarques grans catalanes, al costat de territoris com l’Alt Penedès, el Vallès Oriental, el Baix Llobregat, Osona, el Vallès Occidental i el Segrià. Totes aquestes comarques van experimentar un increment de l’afiliació menor que la mitjana catalana, que va ser, el mes passat, del 4,8%.

Amb tot, l’increment bagenc del maig és un punt superior al registrat el mes de febrer, quan la comarca es va situar, amb un 2,7% anual, a la cua del país en l’evolució de l’afiliació entre els territoris més poblats del país. El mes d’abril, l’afiliació interanual va créixer al Bages un molt similar 3,7%, xifra que també la situava entre les d’una evolució més minsa al conjunt del país.

L’evolució a l’Anoia és una mica millor que al Bages, amb un creixement interanual del 3,9% i del 0,7% mensual, però també se situa per sota de l’increment mitjà català.

Dinàmica general positiva

Els afiliats a la Seguretat Social van pujar un 4,6% durant el maig respecte l’any anterior, fins a les 3.435.919 persones, segons les dades de l’Idescat. L’increment més destacat es va produir a la Selva, amb un 11,5%, seguit del Tarragonès (8,1%), el Baix Camp (7,8%) i l’Alt Empordà (7,5%). En la majoria de comarques, però (entre les quals el Bages i l’Anoia, amb increments del 3,4% i del 3,9%, respectivament), l’augment va ser inferior a la mitjana catalana.

En relació al mes anterior, l’augment d’afiliats es va traslladar a 40 comarques, encapçalades pel Segrià, amb un 3,2%, seguit de la Selva (2,7%) i el Baix Empordà (2,5%). Per contra, l’Aran i l’Alt Urgell van registrar descensos, del 2,3% i el 0,2%, respectivament.

Per sexes, l’augment interanual entre les dones va ser superior que en el dels homes, amb un 5,1% i un 4,15%, respectivament. En xifres absolutes, van augmentar en 78.690 afiliades, entre les dones, i en 71.057, entre els homes. La pujada es va produir en totes les comarques, excepte a la Noguera, on entre els homes es va registrar un descens del 0,6%.

L’Idescat també observa un increment de l’11,5% entre els afiliats menors de 30 anys, que representa el 16,6% del total i és el segment que més creix.

El ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, va assegurar ahir que el primer semestre del 2022 es tancarà amb 550.000 feines més a l’Estat, una xifra «altíssima» que va atribuir a la reforma laboral i a les perspectives de futur «molt positives» tot i l’escalada de preus. A l’esmorzar informatiu de Fòrum Europa, Escrivá va assegurar que els nivells d’ocupació ja superen en un 3% els d’abans de la pandèmia, fet que no passa en països europeus com Alemanya o el Regne Unit.