El deteriorament de l’activitat econòmica a França i a Alemanya s’està accentuant el mes d’agost i els indicadors ja apunten una reculada del sector privat al conjunt de la zona euro que alimenta el temor a una recessió a Europa.

L’anomenat Índex de Gerents de Compres (PMI per la seva sigla en anglès) que elabora agència S&P Global –l’evolució dels quals és vigilada per governs, empreses, analistes i bancs centrals– va confirmar ahir que les economies d’Alemanya i França, els dos principals motors de la zona de l’euro, van registrar una contracció el mes d’agost que reflecteix el deteriorament de la confiança i la menor propensió de les llars al consum en un context d’elevades pressions inflacionistes. Arrossegada per Alemanya i per França, l’activitat del sector privat del conjunt de la zona euro es va tornar a contraure a l’agost, segons aquest mateix indicador: «Les últimes dades de l’índex PMI per a la zona euro suggereixen que l’economia s’està contraient al tercer trimestre de l’any», conclou Andrew Harker, director econòmic de S&P Global Market Intelligence, a l’informe publicat ahir.

«Les pressions del cost de la vida han fet desaparèixer el repunt econòmic al sector serveis observat després de l’aixecament de les restriccions de la pandèmia, mentre que el sector manufacturer va continuar sumit en una contracció a l’agost, i va registrar una altra acumulació rècord d’existències de productes acabats pel fet que les firmes no han pogut vendre els productes a l’entorn actual de caiguda de la demanda», va afegir l’analista abans de concloure: «Aquest excés d’existències suggereix que hi ha escasses probabilitats de millores per a la producció manufacturera a curt termini».

La possibilitat d’una recessió a la zona euro (a partir d’un mínim de dos trimestres consecutius amb taxes negatives en la variació del PIB) no forma part de l’escenari central del Banc Central Europeu, però és una hipòtesi cada cop més temuda pel conjunt dels analistes.

Indicador avançat

L’Índex de Gerents de Compres (Purchasing Managers Index) de la zona euro s’elabora a partir d’enquestes remeses a un panell representatiu de directius de més de 5.000 empreses pertanyents als sectors manufacturer i de serveis d’Alemanya, França, Itàlia, Espanya, Països Baixos, Àustria, Irlanda i Grècia. L’índex incorpora variables sobre noves comandes, producció, contractació de treballadors, terminis de lliurament dels proveïdors, estocs en magatzems, preus dels consums i compres. A partir d’aquest còctel de dades, aquests informes mensuals constitueixen un indicador avançat de l’activitat econòmica perquè es publiquen abans d’altres comparables produïts per organismes governamentals.

A Espanya, a Europa i al món hi ha molta incertesa sobre l’evolució de l’economia i per això, el PMI, com a indicador avançat, atrau l’atenció dels agents econòmics. Quan l’indicador PMI se situa per sota de 50 punts, indica contracció d’activitat.

A l’agost, l’índex PMI compost d’Alemanya va baixar a 47,6 punts (la pitjor lectura en 26 mesos). A França, el mateix índex va baixar a 49,8 punts. Fora d’aquests dos països, «l’activitat total a la resta dels països de la zona euro va continuar augmentant, encara que només lleugerament», afegeix l’informe, que no aporta encara dades detallades sobre l’economia espanyola i la d’altres països de la UEM. Per al cas espanyol, les últimes estimacions de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) anticipen una contracció de l’economia del 0,2% el tercer trimestre de l’any actual.

En conjunt, l’índex PMI compost d’activitat total de la zona euro es va situar en 49,2 punts (49,9 al juliol), i es va registrar el nivell mínim en els darrers 18 mesos. «En aquests moments s’observa un declivi de la producció i d’activitat en un ampli ventall de sectors, des de les firmes de materials bàsics i del sector automotriu, fins a les firmes del sector del turisme i d’activitats immobiliàries, a mesura que la debilitat econòmica continua generalitzant-se cada cop més», afirma el director econòmic de S&P Global Market Intelligence. Sobretot, a la zona euro va caure a l’agost l’activitat de la indústria, on la producció va disminuir per tercer mes consecutiu i a un ritme intens.