Malgrat els dubtes que va generar el mercat laboral en la recta final de l’estiu de cara a un possible tempestuós final d’any, l’inici del curs ha començat amb bon encert per a l’ocupació. El mes de setembre deixarà unes 40.000 ocupacions més. El que, si es confirma, ratificaria un de les millors arrencades de curs dels últims 20 anys, malgrat la crisi energètica i de preus que arrossega des de fa mesos l’economia. Així ho va anticipar ahir el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, amb les dades d’afiliació avançades, que constaten un mes més la millora en la qualitat de la contractació, especialment per als més joves.

El setembre sol ser un mes de transició entre el final de l’estiu –dolent per a l’ocupació– i el nou curs –amb les noves contractacions per a planificar l’exercici. La previsió és que el mes s’acabi amb 40.000 afiliats més a la Seguretat Social, una xifra més fluixa respecte als dos anys previs –molt marcats per la pandèmia i el final de les restriccions–, però clarament millor que els anys prepandèmia. Fins al punt que, deixant a part els exercicis 2020 i 2021, seria el millor setembre des del 2000.

«La primera quinzena ha anat molt bé, francament bé», va declarar Escrivá en roda de premsa. El Govern llegeix aquest repunt en la creació d’ocupació com un signe que les empreses continuen veient l’actual crisi de preus com una cosa transitòria i que mantenen els seus plans a mitjà termini, per als quals anticipen més activitat, més demanda i per tant necessiten més mans. I també mostra que tenen capacitat per pagar-les, dins de l’actual disputa entre els marges de beneficis de les empreses i els salaris dels treballadors.

«No veiem cap afectació significativa en la creació d’ocupació. Pràcticament tots els sectors tenen un comportament molt raonable i els sectors que van tenir alguna feblesa, com construcció, comerç, agricultura i educació, ja estan en nivells normals per a aquesta època de l’any», va insistir el ministre.