Segueix-nos a les xarxes socials:

RETALLS D'EDUCACIÓ

Pros dels videojocs

Abans de prendre la decisió sobre si comprar un vídeo joc per al teu fill o filla o com a joc familiar, caldria conèixer aspectes positius i negatius de la pràctica de jugar al vídeo jocs i com minimitzar-ne els efectes negatius pels nostres infants.

Pros dels videojocsFreepik

Que ens aporten de positiu els vídeo jocs? Abans de prendre la decisió sobre si comprar un vídeo joc per al teu fill o filla o com a joc familiar, caldria conèixer aspectes positius i negatius de la pràctica de jugar al vídeo jocs i com minimitzar-ne els efectes negatius pels nostres infants. Jugar ens aporta tots els beneficis relacionats amb el joc, però jugar a videojocs, que ens aporta específicament? 

Primer caldrà definir alguns paràmetres generals que formen part de la clau per identificar quan els elements que d’entrada són positius , esdevenen negatius. Amb quina periodicitat juguen, cada dia o cada setmana? Quan de temps juguen 1 hora o 3 hores seguides? Juguen sols o amb el seus germans o ho fem en família? A quin tipus de joc juguen? Deixen de fer alguna activitat social, esportiva o cultural per jugar als videojocs? En quin espai de la casa juguen? Estan aïllats o és un espai comú? A quina hora del dia juguen? S’endarrereix l’hora d’anar a dormir o l’hora dels àpats perquè estan jugant? Quan acaben de jugar, com estan? Tranquils i contents o irascibles i enfadats o depèn de si han guanyat o perdut? Quan de temps els dura l’estat d’ànim després de jugar? Si juga en línia i té amics a través del joc, en té en igual o major mesura d’altres activitats que fa, de l’escola o esport que fa? 

A risc de convertir l’article en una enquesta, el primer que ens cal per analitzar les possibles bondats és obtenir respostes sobre totes aquestes preguntes. Si els nostres fills i filles juguen un cop a la setmana, preferiblement en cap de setmana, ho fan un màxim d’una hora i mitja i ho fan prioritàriament en companyia, el videojoc és un moment de diversió i distracció . És un espai de joc compartit, on petits i grans podem fe quelcom que ens diverteix a tots. Els vídeojocs ens aguditzen la coordinació oculo-manual per tant poden ser un excel·lent entrenament per desenvolupar capacitats que també utilitzem en l’aprenentatge d’un instrument musical. Quan juguem a videojocs, hem d’anticipar situacions, plantejar les diferents solucions a un problema o situació plantejada i prendre decisions també amb conseqüències reals immediates, guanyar o perdre. A través d’alguns jocs estimulem la fantasia i la creativitat, podem descobrir móns simbòlics, igual que ho fem a través dels llibres. Jugar a videojocs ens permet millorar la capacitat multitasca, i si ho fem en equip, també la capacitat de treball en equip i de col·laboració. Estimula el pensament estratègic i la capacitat de negociació i de destriar entre diferents opcions plantejades la millor, la més efectiva, la possible... 

Per tant si us agraden els videojocs, jugueu-hi i divertiu-vos ! 

Ara bé com explicarem la setmana vinent, els videojocs tenen un component adictiu que no tenen els jocs de taula, per tal de minimitzar-ne el seu efecte, és recomanable, parlar de les regles d’ús i deixar-les per escrit, les preguntes que us he plantejat abans us poden servir de guia. Per poder pactar l’ús d’aquesta joguina abans de començar, i evitar que pugui esdevenir un conflicte familiar. Aquestes normes les anirem revisant a mida que els infants es facin grans i sorgeixin noves demandes que caldrà que novament ens plantegem en família.

Prem per veure més contingut per a tu