L'examen d'Història de la selectivitat o proves d'accés a la universitat (PAU) a Catalunya ha inclòs la visita del dictador Francisco Franco a Barcelona el 1942 i els resultats regionals de la Unió de Centre Democràtic (UCD) en les eleccions legislatives del 1977, de les quals aquest dimecres es van complir 45 anys.

La prova, duta a terme aquest dijous a primera hora, ha partit d'una fotografia de Carlos Pérez de Rozas que retrata Franco en un balcó de la Via Laietana, a partir de la qual es demana explicar el franquisme abans del 1945 o la política exterior del règim entre el 1939 i el 1953.

D'altra banda, el percentatge de vot de la UCD en els comicis del 1977 serveix per preguntar l'evolució política d'Espanya entre el 1976 i el 1982, i identificar a quines regions va registrar menys suport la candidatura d'Adolfo Suárez i per què.

A més, l'examen inclou un fragment de la proclamació de la República Catalana per part de Francesc Macià el 1931, per explicar l'adveniment de la Segona República a Catalunya i els fets que van portar a l'elaboració de l'Estatut del 1932, i els principals esdeveniments de la vida política des d'aleshores fins al començament de la Guerra Civil.

L'última opció de l'examen (els alumnes n'han de seleccionar dues de les quatre) inclou les Bases de Manresa (Barcelona), que parteixen d'una pregunta sobre el catalanisme conservador, Torras i Bages, Valentí Almirall, el Centre Català, el Memorial de Greuges i la Unió Catalanista.