El candidat del PSC, Salvador Illa, va criticar que els independentistes «no han aconseguit un Estat però sí debilitar Catalunya». En un míting ahir a Barcelona, acompanyat de Meritxell Batet, Eva Granados i Jaume Collboni, Illa va oferir «gestió» en lloc de «perseguir miratges».

Illa també va lamentar que Catalunya «ha perdut prestigi» i que per això «ha perdut inversions i posicions en els rànquings de gestió i excel·lència». I va dir que per culpa dels «conflictes estèrils», ara Barcelona no és la seu de l'Agència Europea del Medicament. Illa va apel·lar a «l'esperit olímpic, basat en el joc net i no fer trampes», i va dir que és moment «de tornar a caminar junts».

«Us intentaran fer creure que no és possible, que ara no toca. No els feu cas, no feu cas del pessimisme interessat dels qui ja se senten còmodes amb la situació actual», va dir Illa, que va afirmar que hi ha partits que «gaudeixen de la divisió perquè els va bé quan a Catalunya els va malament». «L'esperança som nosaltres: El canvi és possible si ens unim i sumem», va expressar.

Illa va afirmar que els socialistes estan «preparats per governar» i «per deixar el soroll i centrar-nos en la gestió». I va fixar les seves prioritats en la salut, la recuperació econòmica i la recuperació social.

D'altra banda, el candidat del PSC va fer una defensa dels cossos de seguretat davant del «menyspreu» que creu que en fan els independentistes. Illa va expressar que policies locals, Mossos d'Esquadra, Policia Nacional i Guàrdia Civil són «treballadors que vetllen pel benestar de tots», i sovint s'han vist «menyspreats» durant els anys del procés.

El presidenciable dels socialistes catalans va reivindicar que els agents de totes les forces de seguretat que operen a Catalunya «mereixen un respecte i unes condicions dignes igual que tots».

En aquest sentit, va lamentar, en al·lusió vetllada a l'independentisme, que «alguns que han viscut durant molt de temps en la política-ficció» hagin menyspreat «les forces de l'ordre» en l'etapa més recent de Catalunya.

«Primer, van trencar els nostres consensos; després, van menysprear les nostres institucions, i van acabar saltant-se les nostres lleis. No ens hem de sorprendre que aquells que es burlen del marc constitucional acabin menyspreant les nostres forces de l'ordre», va dir.

Si és president de la Generalitat, Illa s'ha compromès a enfortir les polítiques de seguretat, tant les preventives com els plans per «actuar quan faci falta» perquè «un Govern progressista ha de ser un govern que prengui la iniciativa també en aquest terreny».