Les eleccions catalanes del 14 de febrer que serviran per constituir de nou el Parlament de Catalunya es presenten més ajustades que mai i amb el dubte sobre en quin grau afectarà la pandèmia del coronavirus a la participació. Si tens algun dubte alhora de participar-hi, en aquesta noticia et recordem tot el que fa has de saber sobre com votar a les eleccions. Si vols consultar tots els candidat dels partits, ho pots fer clicant aquest enllaç.

Guia per votar el 14-F

Tot seguit, desgranem tota la informació per als electors que tenen intenció de votar en les properes eleccions al Parlament de Catalunya. El cens electoral, les meses, els horaris, la documentació, els permisos laborals...

Com puc saber on em toca votar?

L'Oficina del Cens Electoral envia a tots els electors una targeta censal en què figuren les dades actualitzades de la seva inscripció en el cens electoral, la secció en la qual està censat, la mesa on li correspon votar i l'adreça del col·legi electoral. En aquest altre article t'expliquem com saber si t'ha tocat ser en una mesa electoral i les raons per no anar a una mesa el 14-F. Aquets 2021 caldrà estar alerta perquè arran de la pandèmia molts ajuntaments estan canviant el lloc dels col·legis electorals, i s'estan traslladant, per exemple, d'escoles a poliesportius o sales polivalents.

Paral·lelament a la targeta que es rep a la bústia, el ciutadà també pot consultar el col·legi electoral d'aquestes altres manres:

  • Presencialment en el vostre ajuntament
  • A les delegacions provincials de l'Oficina del Cens Electoral.
  • Per telèfon trucant al telèfon 901 101 900 de l'Oficina del Cens Electoral
  • O bé per Internet a la seu electrònica de l'Institut Nacional d'Estadística (https://sede.ine.gob.es)

Quin és l'horari de votació en les meses?

La votació s'inicia a les 9.00 hores del dia 21 de desembre i continua sense interrupció fins a les 20.00 hores del mateix dia, tot i que si en aquest moment queda algun elector/a dintre del local o en l'accés al local, se li permetrà votar. En cas que hi hagi hagut alguna interrupció, l'hora d'acabament s'allargarà tant com hagi durat la interrupció (però no pot ser superior a una hora).

Per la pandèmia, la Generalitat ha establert l'horari de 19 a 20 h per a que votin les persones en quarantena i afectades per la covid-19.

Quina documentació he de presentar?

Davant la mesa electoral, us podeu identificar mitjançant els següents documents:

  • Document nacional d'identitat (DNI).
  • Passaport (amb fotografia).
  • Permís de conduir (amb fotografia).
  • No importa que aquests documents estiguin caducats, però han de ser els originals; en cap cas se n'acceptarà una fotocòpia.

Pot una persona votar per una altra?

No, en cap cas i sota cap concepte. El vot és personal i no es pot exercir per delegació. No obstant això, els electors que no saben llegir o que, per alguna discapacitat, es troben impedits per escollir una papereta o per col·locar-la dins el sobre i lliurar-la al president/a de la mesa, poden anar acompanyats d'una persona de la seva confiança que els ajudi en el procés de votació, des de l'elecció de la papereta fins al lliurament d'aquesta papereta al president/a de la mesa.