Els membres de les meses i els suplents han arribat als col·legis electorals amb cara d'interrogant a l'espera d'instruccions sobre la jornada electoral. A l'institut Guillem de Berguedà de Berga, on hi ha quatre meses, a les 8 del matí estava clar que totes es podien constituir al presentar-s'hi bona part dels que hi havien estat citats. Tot i això, res és igual que en altres ocasions. L'institut és un col·legi habitual a la capital berguedana sempre que hi ha eleccions, però tradicionalment s'han col·locat les urnes a la biblioteca. Aquest cop, els electors s'han de desplaçar al gimnàs, un espai ampli amb garantires de bona ventilació. A Regió7 pots seguir en directe les eleccions a Catalunya.

Totes les urnes estan molt distanciades entre elles per evitar al màxim possible el contacte entre electors i, així, garantir els metres de seguretat. Al terra també hi ha indicatius que avisen dels dos metres de distància i a totes les taules hi ha gel hidroalcohòlic perquè els membres de la mesa i els votants es puguin desinfectar. Un cop constituïdes les meses, han pres la temperatura a tots als qui es passaran la jornada custodiant les urnes per assegurar que ningú tingui febre ni presenta símptomes de tenir el coronavirus. Les mesures són exhaustives per garantir que exercir el dret a votar no comporta riscos. A l'institut també s'hi ha presentat algun despistat. "No tinc clar que hagi de venir aquí", preguntava una dona de mitjana edat que creia haver-li tocat l'institut. Efectivament s'havia equivocada, la citació li indicava el Pavelló Nou del carrer Guillem de Berguedà i no el gimnàs de l'institut Guillem de Berguedà. "Bé, doncs hi haurà d'anar", deia tot marxant ràpidament.

Abans de les 9 del matí tot estava a punt perquè les urnes es comencessin a omplir de vots, a l'expectativa de si molts ciutadans acudiran a les urnes. Els suplements esperaven a rebre indicacions, ja que aquest cop els han fet quedar més del que és habitual per si se'ls requeria a altres meses de la ciutat en el cas que no s'haguessin pogut constituir. Finalment, pocs minuts després de les 9 del matí, es confirmava a que a la capital berguedana totes les urnes estan a punt. Comença la jornada electoral.

Els primers electors s'han presentat a les 9 del matí. A un quart de 10 hi havia unes 30 persones al pati del centre educatiu berguedà, que guardaven les distàncies, esperant entrar al gimnàs. Alguns electors deien que esperaven veure-hi més cartells que indiquessin les distàncies que havien de mantenir i per on havien de passat, tot i que el gimnàs és un espai molt ampli. També es queixaven de la lentitud del procés. Tothom s'espera al patí, i una persona indica que passin els electors quan la mesa que els toca no hi ha cua. L'entrada i la sortida són a llocs diferents i en cap cas es passa per la mateixa porta.

En aquest col·legi no hi havia presència de la policia. Un cop dins, els ciutadans han de deixar dels carnet d'identitat en una safata, i el president de la mesa l'agafava amb guants per evitar el contacte. Dipositen el seu vot i se'n van. A la primera hora de votació, ningú feia tertúlia al carrer, a les portes del col·legi, com era habitual abans de la pandèmia. Després d'introduir el vot, tots cap a casa.

A partir de les 20 h podrà seguir a Regió7 els resultats de les eleccions del 14-F a Catalunya.