La relació entre Catalunya i l'Estat espanyol va tensar ahir els dos debats celebrats ahir, un a 8TV i un altre a El Periódico de Catalunya, entre els set caps de llista catalans a les eleccions generals del proper 20 de desembre.

En els debats, un al matí i l'altre al vespre, hi van prendre part Jorge Fernández Díaz del PPC, Carme Chacón del PSC, Francesc Homs de Democràcia i Llibertat, Gabriel Rufián d'ERC, Xavier Domènech d'En Comú Podem, Juan Carlos Girauta de C's i Josep Antoni Duran i Lleida, d'Unió, que van mantenir una dura discussió sobre l'encaix de Catalunya a l'Estat espanyol.

En la primera part del debat a 8TV, Chacón va retreure a Fernández Díaz que si s'ha arribat a la situació actual és perquè "vostès van boicotejar l'Estatut". Abans, el candidat popular havia acusat els sobiranistes de voler "un poble dividit". A aquesta afirmació, Homs va preguntar al també ministre "si creu que la democràcia fractura", punt en el qual també incidia el republicà Rufián.

Per la seva banda, el candidat de Ciutadans es negava a acceptar a la diversitat de Catalunya i va assegurar que "no veiem altra cosa que no sigui un català que se senti espanyol".

Hores abans del debat de 8TV, els mateixos set candidats catalans a les eleccions generals ja havien polemitzat en el debat electoral d'El Periódico de Catalunya, sobre els responsables i l'abast de les retallades socials, la corrupció i el procés independentista.

En aquest punt Fernández Díaz va acusar el Govern d'Artur Mas de proclamar-se "en insubmissió permanent" en avalar la declaració d'inici de procés cap a la independència aprovada pel Parlament, que suposa "trair el pacte constitucional".

Homs va contraatacar afirmant que és el govern de Mariano Rajoy el que "incompleix sentències" del Tribunal Constitucional que donen la raó a la Generalitat davant determinats conflictes competencials.

En aquest punt Duran, va donar la raó a Fernández Díaz en acusar Homs d'estar mancat d'"autoritat" per parlar de legalitat després d'haver aprovat la declaració independentista, encara que també va recriminar al Govern central que segueixi resistint-se a transferir a la Generalitat la competència en beques.

Domènech va defensar la via del referèndum per desembussar la situació a Catalunya i Rufián li va respondre: "parlem després del 20-D, però desgraciadament no canviarà res, perquè les enquestes diuen que guanyarà el PP", a la qual cosa el candidat d'En Comú Podem va respondre: "hem nascut per trencar les enquestes".

Referint-se a Artur Mas, Chacón va afirmar que "no hi ha més fracàs polític per a un governant com fracturar en dos una societat", encara que va advertir que també hi ha "un altre responsable" del distanciament Catalunya-Espanya: "No arreglarem el problema de Catalunya si el 20-D no fem fora Rajoy". Girauta va advertir als sobiranistes d'apropiar-se de l'"imaginari col·lectiu català durant molt temps": "no acceptarem mai lliçons de catalanitat de ningú", va remarcar.

D'altra banda, i davant una pregunta d'un lector sobre la situació de la sanitat pública després de les retallades, Fernández Díaz va assenyalar que Espanya continua tenint "un dels millors sistemes sanitaris del món", pel que va demanar tenir més "autoestima".

I va advocar per reformar el sistema de finançament autonòmic vigent, aprovat durant l'últim govern del PSOE i que el PP va votar en contra, va recordar, encara que el ministre de l'Interior també va dir que "personalment" creu que va ser "un bon model".

De la seva banda, Chacón va acusar els governs de PP i de CiU dels últims anys d'haver "deteriorat" el sistema de sanitat, que va dir és la "joia de la corona" de l'estat del Benestar, perquè "sembli cada vegada més un negoci", va lamentar.

Domènech va remarcar que el problema va arrencar el dia en què el govern central va acceptar que "la sanitat era un negoci" en aprovar la reforma constitucional per donar prioritat al pagament del deute, mentre que Homs va coincidir amb ell en el fet que "no es pot confiar" en el Partit Popular, per la qual cosa el va animar a "apostar per la independència" de Catalunya.

Rufián va recordar que PP i PSOE "van lliurar la sobirania" als mercats financers en aprovar l'article 135 de la Constitució sobre el sostre de deute, mentre que Girauta va definir la sanitat com a "prioritat absoluta" i Duran va denunciar que els problemes financers de la Generalitat "procedeixen" de l'època del tripartit.

En el bloc sobre corrupció, Rufián va recriminar al Partit Popular els casos que l'afecten i va comentar que el seu extresorer Luis Bárcenas "està esquiant a Baqueira", però també va retreure als Pujol que arribessin a pensar que "Catalunya era el seu negoci personal", mentre que Chacón i Fernández Díaz es van embrancar en una discussió pels casos que afecten els seus respectius partits.