Tomàs Casero, que ha estat durant vint anys regidor de l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages, repeteix al número 18 de la llista del PSC al Congrés dels Diputats per a les eleccions generals d'aquest diumenge. Secretari de política municipal de la Federació XI del PSC, es mostra convençut que els socialistes milloraran els resultats tant en l'àmbit espanyol com català i creu que la millor opció és que el PSOE governi en solitari perquè «és el més lògic i crec que és el millor per al país».

Com afronten les segones eleccions generals d'enguany després que el seu partit hagi estat incapaç de formar govern?

Com un mal que ens ha vingut, ningú no volia que es repetissin les eleccions, però tothom ha fet una miqueta perquè fos el cas. Penso que obtindrem un bon resultat i crec que el PSOE en general, i el PSC en particular, faran una pujada.

Què diferencia aquestes eleccions de les de l'abril?

Que s'ha transmès més el bloqueig per la ciutadania en general i que, malauradament, tot apunta que hi haurà un augment de Vox i això és una mala notícia. Però també crec que s'han donat totes les circumstàncies i la gent està dient que el partit central de l'Estat espanyol és el PSOE.

Creu que la sentència del procés tindrà alguna incidència en els resultats electorals?

La sentència ja sabíem que seria a l'octubre. El canvi que pot haver-hi és l'entrada en acció de la CUP, que abans no hi era, i això pot modificar el tauler a Catalu-nya, i la situació que està patint Ciutadans, que sembla que és dolenta. A partir d'aquí, poca cosa més. I penso que s'ha donat una molt bona resposta per part del Govern espanyol a totes les accions que hi ha hagut a Catalunya, sobretot a Barcelona.

Es refereix als aldarulls i les actuacions policials?

Sí, perquè crec que s'ha respost com tocava a la violència per part d'uns extremistes que no representen la majoria del món independentista, i crec que ha estat molt proporcional. El que em fa pensar que és així, a part de la meva pròpia convicció, és aquest missatge que estan donant els partits independentistes culpant la policia i els Mossos d'Esquadra, i penso que això no toca.

I què proposen per solucionar el conflicte català?

La proposta és la de sempre, a part del diàleg, que és necessari i indispensable, és la reforma de la Constitució amb un caire federal. És la millor resposta que podem donar perquè hem vist que ni la recentralització de les dretes espanyoles ni la proposta unilateral dels independentistes no ens han portat enlloc. Des que va començar tot aquest embolic, ja sigui el 2010 o el 2012, no hi ha res que estigui millor que abans, tot està pitjor. Aquests camins que ens han conduït fins aquí no són bons; per tant, hem d'explorar-ne d'altres.

Parla de diàleg però el president Quim Torra

Sí, però és molt curiós perquè quan hi va haver la sentència Pedro Sánchez va reunir tots els partits polítics d'àmbit estatal per dir-los: això és el que hi ha, i a partir d'aquí, a part de respectar-la, perquè no es pot fer una altra cosa, hi hem de donar una resposta més o menys mesurada. Torra no va fer-ho amb els partits catalans, només s'ha reunit amb els que ha volgut. No és dialogant i penso que el que fa és postureig i teatre.

Li sembla justa la sentència?

Des que va marxar el PP del Govern i hi va entrar el PSOE han passat coses. La petició de la fiscalia era de rebel·lió, i al final la sentència ha estat per sedició. No sé si és justa o injusta, no tinc els coneixements jurídics per dir-ho.

A l'abril ERC

Jo tinc expectatives que així sigui. Penso que la ciutadania està veient que l'opció de Ciutadans, que va fer aquell repunt el 2017, va ser un vot molt emocional i molt poc pensat que no ens ha portat enlloc. Ha dut encara a més enfrontament, i la ciutadania el que vol són resolucions, perquè està molt cansada. Tots tenim amics que són defensors d'una part i de l'altra, i ens hem de continuar parlant i mantenir la nostra amistat. I crec que l'únic partit o el que està en millor posició per fer aquesta retrobada entre ciutadans és el PSC.

Procés a banda, quines polítiques socials proposen?

Les mateixes que es van fer per aprovar els pressupostos del 2019, que, malauradament, no es van poder fer. S'ha apujat el salari mínim interprofessional, l'actualització de les pensions amb l'IPC i les inversions territorials, que encara em costa molt d'entendre com hem pogut deixar perdre 2.000 milions d'euros que ens podien anar molt bé per la situació de les infraestructures catalanes.

Què pot aportar al Bages

El tema d'infraestructures és bàsic. El tema de la C-55 no ens l'hauríem de poder permetre tenint estructures com tenim, i és una qüestió de voluntat, sobretot política, per part del Govern central i també de la Generalitat.

Si a les eleccions de diumenge es reprodueixen els mateixos resultats que a les de l'abril, com pensa formar govern el PSOE?

Vist el que s'ha vist, la situació ideal seria que el PSOE governés sol. Però els resultats no seran els mateixos perquè al bloc d'esquerres hi ha un nou actor, que és Més País, i a les dretes veurem el traspàs de vots que hi haurà. Per tant, ni que els números siguin molt semblants, penso que el PSOE el que ha de fer és governar en solitari perquè és el més lògic, i crec que és el millor per al país.

No tenen la sensació d'haver desaprofitat l'ocasió de fer govern?

És clar, però això ho han fet tots els partits.

Amb el risc que pugi la dreta...

Sí, és així. Però lamentar-nos ara no ens du enlloc. Penso que ara és més necessari que mai que el PSOE pugui tenir un molt bon resultat i que pugui governar en solitari i, a partir d'aquí, cadascú que faci l'oposició que consideri més oportuna, perquè, si no, no desencallem temes que són vitals.