Malgrat que ha perdut la joia de la corona, Barcelona, CiU pot seguir traient pit dels excel·lents resultats a la resta de Catalunya. També és important el pas endavant de les altres dues forces sobiranistes: ERC passa de quarta força a Catalunya a ser la tercera, mentre que la CUP passa de sisena formació a quarta. Les forces castigades són PSC i PP, que perden bona part dels seus regidors, malgrat que els socialistes retenen alcaldies de grans ciutats.

La primera lectura deixa un escenari molt favorable per pensar que el sobiranisme s'imposa. La realitat és que precisament han estat els sobiranistes els que han presentat més llistes al territori. Per això, amb els vots recaptats, gairebé el 60% dels ajuntaments de Catalunya tindran un alcalde d'una força sobiranista. Dels 947 municipis que escollien batlle, 541 ajuntaments tenen una majoria absoluta de CiU o ERC o la CUP. El PSC, per contra, va obtenir 66 batllies per majoria absoluta. El PP només té majoria absoluta en un cas, i la majoria relativa a Badalona i Castelldefels.

En percentatge de vots, la majoria sobiranista no és tan ampla com pot semblar a primer cop d'ull. CiU, ERC i la CUP sumen el 45% dels vots emesos ahir, mentre que PSC i ICV-Entesa sumen més del 28%, mentre que la suma de PP i C's arribaria al 15%. Gairebé un empat tècnic entre el 45% i el 43%, en unes eleccions on el debat sobiranista només s'ha activat arran de la prohibició de penjar estelades. El repartiment de regidors però beneficia el front sobiranista: CiU, ERC i la CUP sumen el 75% dels representants escollits ahir, mentre que la suma de PSC i ICV significa el 20%, mentre PP i C's compten el 5%.