La Junta Electoral Central va acordar ahir ordenar la publicació «de nou» al Butlletí Oficial de l'Estat de la candidatura de Lliures per Europa amb la inclusió de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí com a números u, dos i tres, respectivament.

Així ho va establir a l'acord que va adoptar a la reunió d'ahir, dijous, després d'examinar les sentències de diversos jutjats contenciosos administratius de Madrid «per les quals declara contrària a Dret la denegació de les candidatures» dels tres dirigents catalans citats, actualment fugits de la Justícia espanyola.

En les sentències consta l'ordre a la mateixa Junta que dicti nova resolució i restitueixi les candidatures de Puigdemont, Comín i Ponsatí. És el que va fer la JEC ahir, després de veure també les actes del Tribunal Constitucional amb les quals deixa sense admetre els recursos d'empara plantejats per Cs i pel PP.

Per tot això, la Junta Electoral proclama com a candidats 1, 2 i 3 a les eleccions al Parlament europeu Puigdemont, Comín i Ponsatí i demana que es publiqui al BOE la llista restituïda, de Lliures per Europa.

D'aquesta manera, l'àrbitre electoral rectifica la decisió que va adoptar el passat 29 d'abril, quan va excloure els tres dirigents esmentats per considerar que amb la concurrència a les eleccions europees s'estava cometent una pràctica «extramurs» de l'ordenament jurídic espanyol, i en conseqüència, un «frau de llei». Puigdemont, per tant, podrà aspirar a un escó al Parlament europeu en els comicis del 26 de maig, i segons el baròmetre del CIS publicat aquest dijous, podria aconseguir un escó.